Utenfor komfortsonen
Hilde Renate Engerud fra Klinisk institutt 2 deltar i Forsker Grand Prix i Bergen den 25. september. Der skal hun presentere forskningen sin på livmorkreft på fire minutter.

Hovedinnhold
I Forsker Grand Prix skal ti stipendiater presentere forskningen sin for et dommerpanel og et publikum. I forskningsformidlingskonkurransen blir kandidatene både dømt for presentasjonsteknikk og innhold, og de to beste går til den nasjonale finalen i Stavanger 28. september. Hilde Renate Engerud fra Klinisk institutt 2 er den eneste kandidaten fra Det medisinske fakultet, og hun er spent:
– Dette er langt utenfor min komfortsone, innrømmer hun.
Til vanlig forsker hun på livmorkreft, en krefttype som kanskje ikke får like mye oppmerksomhet som den litt mer kjente livmorhalvskreft. For denne krefttypen kjenner man til veldig få såkalte biomarkører, det vil si «biologiske spor», som kan si noe om forløpet til sykdommen. For selv om de aller fleste av de 700 som får livmorkreft hvert år, er det om lag en femtedel som får tilbakefall, som gir større risiko for mer alvorlig sykdom.
Ser etter biomarkører
– Det jeg gjør er å lete etter kjennetegn som kan fortelle meg om noen er mer utsatt for tilbakefall enn andre, forklarer Engerud.
Metoden hun bruker heter immunhistokjemi , som forenklet sagt innebærer at hun «saumfarer» kreftcellene og vevet rundt på jakt etter biomarkører. Konkret har hun funnet et protein som kan ha betydning for om man får tilbakefall av krefttypen eller ikke. Håpet er at denne biomarkøren både kan si noe om hvem som trenger mer intensiv behandling, og kan være en nøkkel til bedre behandling av denne pasientgruppen.
– En helt annen verden
Engerud er i sluttspurten i sin doktorgrad, og skal levere avhandlingen den 4. november. Det innebærer travle dager, og selv om hun er spent, angrer hun ikke på at hun meldte seg på Forsker Grand Prix:
– Det er en helt ny verden for meg, men ved å gå utenfor A4-formatet lærer man veldig mye nytt. Jeg synes det egentlig er litt rart at formidling ikke i større grad er inkludert i forskerutdanningen. Forskningsformidling er nemlig uhyre viktig og god presentasjonsteknikk har man også god bruk for i andre anledninger, sier stipendiaten.
Å fortelle om forskningen sin på fire minutter er utfordrende, men veldig nyttig, synes Engerud.
– Det er jo det folk spør om, for eksempel på fest, og på den tiden rekker du å få formidlet akkurat det tilhøreren trenger å vite, sier Engerud.
– Må være meg selv!
Med tidsbegrensningen på fire minutter følger det at Engerud naturligvis har vært nødt til å forenkle en hel del. Samtidig har det vært viktig for henne å ikke gå på kompromiss med seg selv:
– Det må være rett det jeg sier, selv om det er mange nyanser man går glipp av. Det kan ikke gå på bekostning av min faglige integritet, og det må være «meg». Jeg er nok ikke den som finner på mest ablegøyer, men vi får håpe det holder mål! sier hun med et smil.
Se Hilde Renate Engerud og de andre i konkurransen som avholdes 25. september kl. 19 (dørene åpner 18.00) i Mimes brønn, Høgskulen i Bergen: https://www.forskningsdagenebergen.com/portfolio-item/forsker-grand-prix-2019/