Det medisinske fakultet
Avdukning

Ny kunst møter besøkende i Overlege Danielsens hus

– Ønsket er å gjøre inngangspartiet til huset vennligere og mindre institusjonelt, sier kunstneren Kiyoshi Yamamoto. Bygget rommer blant annet en klinikk for pasienter med tannlegeskrekk.

Neste
Komiteen foran tapetet
Komiteen ansvarlig for utsmykningen, med kunstneren. Fra venste: Sigbjørn Løland Torpe (student ved Det humanistiske fakultet), Signe Solberg, Petra Rahm ved Hordaland kunstsenter, Siri Meyer, Kiyoshi Yamamoto, Hilde Andersen
Silketrykkene
Til silketrykkene har Yamamoto hentet inspirasjon fra vikingglass og smykker funnet på området, fra den gamle kongsgården Alrekstad. Treverket til rammene er dessuten lokalt, og lokaltprodusert. Papiret i trykkene er håndlaget av kunsnteren selv.
Kunsnteren inspiserer verket sitt
Yamamoto inspiserer tapeten. I bakgrunnen er Karen Moland ved Senter for internasjonal helse.
Ingrid Hagerup

Fredag ble en ny utsmykning avduket ved Overlege Danielsens hus. Kunsnteren bak utsmykningen, Kiyoshi Yamamoto, står blant annet også bak UiBs nye sjal og slips. Han har latt seg inspirere av fargene til de ulike fakultetene i tapetet som nå møter beøkende i Overlege Danielsens hus.

Det fargesprakende tapetet er laget på resirkulert papir, og man kan tydelig se avbildinger av årringer. Mønsteret i tapetet er nemlig fotografi av treplanker.

– Det er med på å gi tapetet en form for struktur, sier kunstneren.

Inspirert av vikingskatter

Tapetet fyller hele den venstre veggen i gangen. På høyre side henger tre silketrykk. I silketrykkene har kunstneren latt seg inspirere av gamle vikingskatter som ble funnet under utgravingen av den gamle kongegården "Alrekstad". I de fargerike silketrykkene kan man også se merker av kunstnerens egne håndavtrykk.

Yamamoto sier han selv har hatt tannlegeskrekk (odontofobi) og han brukte egne erfaringer i utarbeidelsen av kunstverket. I tillegg har han sittet i gangen og observert de som bruker bygget. Uttrykket han kom fram til, ønsker han skal gjøre bygget litt mindre "institusjonelt":

– Jeg ønsket å skape en vennlig og myk overgang, sier han.

– Et sted for refleksjon

Karen Moland ved Senter for internasjonal helse, som har tilholdssted i bygget, holdt tale ved avdukningen:

– Yamamoto har med sin kunst bidratt til å gjøre denne gangen til noe man stopper og reflekterer litt i, istedenfor å bare haste igjennom, sa hun.

Inititavet til utsmykningen kom fra Eiendomsavdelingen ved Universitetet i Bergen, og kunsterisk koordinator for arbeidet var Petra Rahm ved Hordaland kunstsenter.