Det medisinske fakultet

Ti Thon-millioner til beinbygging

Et prosjekt som tar sikte på å bygge bein av pasienters egne stamceller mottar 10 millioner av Olav Thon-stiftelsen. – En stor anerkjennelse, sier Cecilie Gjerde ved Institutt for klinisk odontologi

Kamal, Gjerde og Bakke foran 3D scanner
Kamal Mustafa, Cecilie Gjerde og Marit Bakke foran et av hjelpemidlene de bruker i utviklingen av nye bein: En 3D-printer ved navn "Eva".
Foto/ill.:
Jørgen Barth

I prosjektet REBONE har Kamal Mustafa og Cecilie Gjerde jobbet med å lage kjevebein av pasientenes egne stamceller. Resultatene av de kliniske forsøkene har vært lovende og i samarbeid med Ortopedisk avdeling ved Haukeland Universitetssjukehus er forskerparet nå i gang med å utvide prosjektet og skal lage bein til andre deler av kroppen.

Nå er de i startfasen av de kliniske forsøkene i denne delen av prosjektet, og de ti millionene de har fått av Olav Thon-stiftelsen kommer godt med

– Det er en stor anerkjennelse å få denne tildelingen. Det er ikke så ofte vestlandske forskningsmiljøer kaprer slike private tildelinger fra Østlandet, påpeker Cecilie Gjerde.

Tilpasset den enkelte

Har man fått ødelagt bein, er i dag beintransplantasjon som er alternativet. Da tas bein fra en annen del av kroppen, og tilpasses den nye plasseringen. Behandlingen er både tidkrevende og smertefull. I prosjektet ønsker Gjerde og Mustafa å bygge nye bein, ved hjelp av 3D-printing og stamceller.

– Ønsket vårt er å utvikle bein som er spesialtilpasset den enkelte pasient, sier Kamal Mustafa.

Stor konkurranse om midlene

–  Mustafa og Gjerde fikk denne tildelingen i konkurranse med veldig mange andre prosjekter i hele Skandinavia, sier prodekan for forskning ved Det medisinske fakultet, Marit Bakke.

Sist gang Det medisinske fakultet fikk Thon-penger var i 2017, da professor Anne Berit Guttormsen ble tildelt pris for fremragende undervisning.