Hjem
Det medisinske fakultet
Vitnesbyrd

Fra Reykjavik til Bergen

Eirny Thorolfsdottir (46) tok like godt med seg hele familien fra Island til Norge da hun fikk plass på masterprogrammet i genetisk veiledning ved Universitetet i Bergen.

Hovedinnhold

Med en bakgrunn innen molekylær biologi og genetikk, og arbeidserfaring fra bioteknologi og farma, savnet Thorolfsdottir genetikken. En norsk venninne hadde tidligere tatt utdanning innen genetisk veiledning i Australia og anbefalte utdanningsretningen. Dermed satte Eirny seg ned for å finne en lignende utdanning i Norden.

Genetisk veiledning er i dag en studieretning under masterprogrammet i helse og samfunn som tilbys ved Det medisinske fakultetet på Universitetet i Bergen. Medisinsk genetikk er et fagområde som i økende grad spiller en rolle i forebyggende, behandling og oppfølging av pasienter og familie med arvelige sykdommer.

 

«Bergen er jo en så vakker by med alle byfjellene og masse friluftstilbud, om man tåler litt regn!

Eirny Thorolfsdottir,
genetisk veileder og tidligere student ved genetisk veiledning

Fra Reykjavik til Bergen

Det første semesteret pendlet Thorolfsdottir mellom Reykjavik og Bergen, men  på våren valgte den islandske familien å flytte til Norge. De fikk plass i studentboligene på Nattland, et tilbud fra studentsamskipnaden SAMMEN. «Vi synes det var et veldig fint opplegg der, koselige små rekkehus og masse barn. Så der fikk både voksne og barn gode venner»

Bergen er en familievennlig by og døtrene til Thorolfsdottir fikk en varm velkomst i nærmiljøet og fant seg raskt til rette. «Islandsk er ikke så langt unna norsk, språklig sett, så alle tre snakket norsk etter kort tid» forteller Eirny.

Studieretning: Genetisk veiledning

Fordi undervisningen er delt inn i bolker, arbeidet Thorolfsdottir med ulike temaer hvert semester. «Det første året var det fokus på human etikk og genetisk veiledning og alt rundt dette. Veiledning, teori, praksis og statistikk. Det andre året var det mye fokus på forskningsmetode, etikk, vitenskapsteori og sentrale helsefaglige temaer» forteller hun. For Eirny var bolkundervisningen en positiv opplevelse, da hun kunne pendle det første semesteret og deretter benytte tiden mellom undervisningen til selve masteroppgaven.

Veien videre

I dag arbeider Eirny Thorolfsdottir som genetisk veileder ved Avdeling for genetikk og molekylær medisin ved Landspitali Universitetssykehus i Reykjavik. På Island har det tidligere kun vært en genetisk veileder. Nå som de er to har Thorolfsdottir travle dager og får prøve seg på de fleste typer genetisk veiledning. «Vi veileder par før og under svangerskap når det er kjente arvelige sykdommer i familien, men vi gir også veiledning knyttet til arvelige former for kreft og andre arvelige sykdommer» forteller Eirny.

«Utdanningen fra UiB gav meg en god innsikt i de ulike formene for genetisk veiledning. Jeg fikk blant annet bli med på veiledningssamtaler og lærte masse om hvordan man skal kommunisere»

Eirny Thorolfsdottir

Når det kommer til hvem utdanningen passer mener Eirny at den passer til flere med bakgrunn innen helsefag «Akkurat dette studiet passer veldig godt til en som har bakgrunn innen biologi, psykologi eller sykepleierutdanning».