Det medisinske fakultet
Nyhet | Forskning

Manglende kunnskap om ernæring blant medisinstudenter

En studie gjennomført hos medisinstudenter viser at en stor del av dem vet for lite om matvarers næringsinnhold. Det kan være uheldig spesielt for dem som velger en vegetarisk eller vegansk livsstil.

Matvarer
Foto/ill.:
Eivind Senneset

Økt bevissthet omkring klima og sunnhet får en del, særlig unge mennesker, til å velge en vegetarisk livsstil. En vegetarianer kutter ut fisk og kjøtt fra kostholdet sitt, mens en veganer tar det et skritt lengre og lar være å spise eller bruke noe som helst som kommer fra et levende vesen.

Kjøtt, fisk og melk inneholder imidlertid næringsstoffer som kroppen vår trenger og vegetarianere og veganere bør i følge Helsedirektoratet derfor ta kosttilskudd i tillegg. I hvor stor grad er imidlertid veganere og vegetarianere bevisst på dette selv? Vet de hvilke vitaminer og mineraler en vegetar diett gir for lite av? Og hvor godt kjenner behandlere til behovet for kosttilskudd hos sine vegetariske pasienter?

Medisinstudent Ingebjørg Sanne ønsket å se nærmere på disse spørsmålene, og sendte som en del av sin hovedoppgave ut et spørreskjema til over 800 medisinstudenter i Bergen. Nesten 400 studenter svarte.

– Åtte prosent var vegetarianere og to prosent hadde en vegansk livsstil. Om lag en fjerdedel hadde vært vegetarianere en gang i løpet av livet. Likevel var det mange dem som svarte feil om hvilke matvarer som inneholder hvilke mineraler og vitaminer, og få kjente for eksempel til at man kunne få mangel på sink og A-vitamin ved å kutte ut animalske produkter, sier Sanne.

Lite kunnskap om jod

De fleste kjente til at særlig en vegansk diett kan føre til mangel på vitaminet B12, og at tilskudd av B12 derfor var viktig for denne gruppen.

– Både de som var eller hadde vært vegetarianere og veganere, og de som alltid hadde hatt et normalt kosthold, kjente til dette. Opptil en tredjedel av studentene trodde imidlertid at belgfrukter og nøtter er en god vitamin B12 kilde, noe som ikke stemmer, forteller Sanne.

Mange bommet også på et annet viktig mineral: Jod:

– Rundt en tredjedel av studentene svarte at salt var en god kilde til jod, men i Norge finnes det lite jod i bordsalt. 42 prosent mente også at fet fisk var en god kilde til jod, mens det finnes mest jod i melkeprodukter og mager, hvit fisk, forklarer Sanne.

Jod er et viktig mineral, spesielt for gravide kvinner, for å sikre optimal utvikling av barnet.

Kompetansen om mikronæringsstoffer bør styrkes

– Mens et godt sammensatt kosthold var regelen for noen tiår siden, har interessen for ulike eksklusjonsdietter, det vil si dietter hvor man unngår visse typer matvarer, for eksempel kjøtt, fisk, egg og melk, økt. Når man utelukker viktige matvaregrupper i kostholdet kan det oppstå mangel på viktige vitaminer og mineraler, noe som er spesielt uheldig under svangerskap og amming. Vi ønsket å undersøke hva høyt utdannede unge mennesker kan om mikronæringsstoffer i ulike matvarer. Disse studentene skal jo også bli leger og senere gi ernæringsveiledning til pasienter, sier Sanne.

Studien viser at medisinstudenter har manglende kunnskap om mikronæringsstoffer og Sanne mener det er lite trolig at kompetansen er bedre i den generelle befolkningen. I 2019 ble det publisert en systematisk oversiktsartikkel i tidsskriftet The Lancet som konkluderte med at ernæringslæren på medisinstudiet er utilstrekkelig, uavhengig av land, universitetet og antall år man har studert.

– Dette viser at det ikke bare er medisinstudenter i Bergen som har utilstrekkelig undervisning i ernæring. Læren om mikronæringsstoffer er et komplisert fagfelt, men med den økende interessen i samfunnet for dietter hvor man ekskluderer flere matvarer, blir kunnskap om mikronæringsstoffer nå enda viktigere enn før. Det er derfor viktig å styrke kunnskapen om ernæring både i medisinerutdannelsen og i befolkningen forøvrig.

Hovedveileder for Sanne sitt arbeid var Anne-Lise Bjørke Monsen, førsteamanuensis ved Klinisk institutt 2. Studien er publisert som en artikkel i Journal of Public Health: https://link.springer.com/content/pdf/10.1007/s10389-020-01327-7.pdf