Milliontildeling til UiB-forsking på autoimmune sykdommer
Forsker Bergithe Eikeland Oftedal mottok «The Excellence Emerging Investigator Grant» frå Novo Nordic Foundation, mens kollega Simona Chera ble tildelt «Ascending Investigator Grant».

Hovedinnhold
Finansieringen strekker seg over fem år, og er på 10 millioner danske kroner for hver av dem.
– Dette gir meg mulighet til å etablere seg som en selvstendig forsker ved Universitetet i Bergen, sier en glad Oftedal. Hun jobber i KG Jebsen Senter for autoimmune sykdommer ved Klinisk institutt 2, Universitetet i Bergen
Oftedal: Forsker på Addisons sykdom
De fikk begge tildelingene innenfor fagområdet «endokronologi og metabolisme», det vil si at de begge forsker på hormonssykdommer og stoffskifte.
Oftedal har spesialisert seg på forskning på Addisons sykdom.
– Autoimmune sykdommer representerer en stor byrde for personene som rammes, familiene deres og samfunnet, sier Oftedal.
Addisons sykdom utvikler seg fordi kroppen mangler såkalt immunologisk toleranse. Da går immunsystemet til angrep på kroppens friske celler. I Addisons sykdom fører det til svikt i binyrene. Oftedal undersøker hvordan man kan få til å øke kroppens immunologiske toleranse:
– Spesielt vil vi se på B-cellene i patogenesen av Addisons sykdom og kombinere store genetiske datasett med resultater fra enkelt-celle sekvensering av immunceller for å bedre predikere sykdomsforløp, identifisere mål som kan gjenopprette immunologisk toleranse og å finne mål for immunterapi, sier Oftedal om prosjektet sitt.
Chera: Forsker på diabetes
Førsteamanuensis Simona Chera jobber ved Senter for diabetesforskning ved UiB, Klinisk institutt 2, og forsker på en helt spesiell celletype, sentral for utvikling av diabetes: Insulinproduserende beta-celler.
– Nedbryting av beta-celler er en nøkkelfaktor i utviklingen av diabetes. Dette er imidlertid en kompleks og lite forstått prosess. Diabetes skyldes oftest et intrikat samspill mellom genetiske og miljømessige faktorer som bidrar til denne nedbrytningen, sier Chera.
Nylig har gruppen gjort nye oppdagelse som kan gi nye muligheter for behandling av diabetes.
– Vi har nylig funnet at delta-celler, som befinner seg i bukspyttkjertelen i nærheten av beta-cellene og produserer et anti-veksthormon, er involvert i utviklingen av en arvelig form for diabetes som kalles MODY3 (Maturity onset of diabetes of the Young). Prosjektet har som mål å videre undersøke denne cellepopulasjonen, med håp om å avdekke nye måter å forberede blodsukkerkontrollen hos mus og mennesker. Vi ønsker også å undersøke disse cellene i mer komplekse former for diabetes. Så vidt vi vet er vi de første som har observert denne cellepopulasjonen i forbindelse med arvelig diabetes og har derfor store forhåpninger om å finne nye behandlingsmetoder, forteller Chera.
Chera har tidligere også mottatt «The Excellence Emerging Investigator Grant» fra Novo Nordic Foundation, som Oftedal mottar nå.