Hjem
Det medisinske fakultet
Nyhet | Forskning

Hanna (22) får stipend på 40.000 til å forske på livmorkreft

Medisin- og forskerlinjestudent Hanna Kosberg Bredin på UiB er trukket ut til å motta et stipend på 40.000 kroner blant over 600 søkere. – Overraskende og supermotiverende, sier det unge forskertalentet.

Medisinstudent som har vunnet stipend
FORSKERSPIRE: Hanna Kosberg Bredin ble overrasket da hun som én av 30 unge talenter vant stipend fra Sparebank 1 SMN.
Foto/ill.:
Privat

Hovedinnhold

Det er Sparebank1 i Midt-Norge som hvert år deler ut talentstipend til personer mellom 18 og 30 år. I år var det for første gang mulig å søke om stipend i kategorien «forskning og utdanning». 

Bredin går 3. året på medisinstudiet ved UiB og har vært forskerlinjestudent siden høsten 2019. Hun sendte inn en søknad først og fremst fordi hun tenkte det var en god øvelse i søknadsskriving.  

Hun ble derfor overrasket da banken ringe og fortalte at hun hadde vunnet stipendet på 40.000 kroner. 

– Dette er en enorm motivasjon til å prioritere forskningsarbeidet og kunne drive parallelt med medisinstudiet. Det føles uvirkelig å få en slik sum når man er såpass i startgropa, sier Bredin. 

Tar permisjon for å forske

22-åringen skal fra høsten av ta ett års permisjon for å forske fulltid på endometriecancer (livmorkreft). Blant annet skal hun forsøke å lete etter nye biomarkører for aggressiv livmorkreft. 

– Jeg synes det er superinteressant med kvinnehelse og gynekologi. Vi står i en situasjon der mange av risikofaktorene for livmorkreft øker, blant annet på grunn av økt fedme i befolkningen. Det spås at sykdomsbyrden vil bli større, og det trengs absolutt mer forskning innen kvinnehelse, sier Bredin. 

Erling André Høivik er Bredins veileder og en del av forskergruppa på gynekologisk kreft ved Klinisk institutt 2, UiB. Gruppa er en del av Centre for Cancer Biomarkers (CCBIO)

Han er glad for at Bredin nådde opp i konkurranse med mange andre søkere. 

– Hun er flink og innsatsvillig, og viser at det finnes andre gode stipend å søke på utenom UiB. Forskningen hennes er fortsatt helt i startfasen, men hun er godt i gang med sin første artikkel. Så håper vi å komme mer i gang på laben etter hvert, sier Høivik. 

Håper å reise til utlandet

For mange av forskerlinjestudentene åpner spesialtilbudet for å kunne gå videre på en doktorgrad etter endte studier. Det er også målet for 22-åringen fra Molde. 

– Det var derfor jeg valgte forskerlinja, siden det gir et forsprang på veien til PhD, sier hun. 

Men i første omgang venter en ny tilværelse som forsker på fulltid, sammen med resten av forskerkollegiet på UiB. Etter hvert drømmer også medisinstudenten om å ta et opphold i utlandet. 

– Akkurat nå er det vanskelig å planlegge, men tidligere har studenter fra CCBIO reist til Harvard. Det hadde vært fantastisk. Men jeg kunne også tenkt meg å dra til Karolinska i Stockholm, sier Bredin.