Langvarig eksponering for luftforurensing er koblet til økt fare for sykehusinnleggelse
Å være utsatt for luftforurensing over lang tid og å ha lite grøntområder rundt seg, øker risikoen for å bli innlagt på sykehus med luftveislidelse, viser ny UiB-studie.
Hovedinnhold
Det er kjent fra tidligere forskning at luftforurensing er knyttet til en økning i luftveislidelser som astma og KOLS. Man vet også at tilgang på grøntarealer som fri natur og parker derimot virker forebyggende. Det er derimot mindre kjent hvordan langvarig eksponering for luftforurensing påvirker risikoen for å bli innlagt på sykehuset som følge av luftveislidelser.
På European Respiratory Society Congress i Wien, Østerrike presenterte stipendiat Shanshan Xu fra Institutt for global helse og samfunnsmedisin ved Universitetet i Bergen en studie hvor hun har sett på akkurat dette.
I studien brukte resultater de fra European Community Respiratory Health Survey. Denne dekker sykehusinnleggelser som følge luftveissykdommer fra 2000 til 2010 i til sammen fem land.
Opptil 45 prosent høyere risiko
De vurderte sammenhengen mellom luftveishelse og langvarig eksponering (mellom 1990 og 2000) for partikler, sot, nitrogenoksid, ozon og tilgang til grøntarealer rundt deltagernes bosted.
Selv om Nord-Europa har relativt lave nivåer av luftforurensning, fant de at partikler, sot og nitrogenoksid økte risikoen for å bli innlagt på sykehus for luftveissykdommer:
– Vi så at for hvert kvartil eksponeringen for forurensingene økte, steg risikoen for sykehusinnleggelse med omtrent 30 til 45 prosent, avhengig av forurensningen. Tilgang til grøntarealer derimot, bidro til en redusert risiko for sykehusinnleggelser, sier stipendiaten.
Selv moderate mengder luftforurensing kan ha alvorlige konsekvenser over tid
Xu forklarer at luftforurensingen gir betennelse og såkalt oksidativt stress i luftveissystemet. Det er disse prosessene som bidrar til en utvikling og forverring av kroniske luftveislidelser, som igjen kan føre til en sykehusinnleggelse:
– Det er også sannsynlig at langvarig eksponering for luftforurensning kan føre til en redusert toleranse eller økt følsomhet for disse forurensningene, noe som forklarer hvorfor selv moderate eller lave nivåer kan forårsake alvorlige helsekonsekvenser hos enkelte, sier stipendiaten.
Studien utgår fra Life-GAP-prosjektet. (engelsk nettside)
Artikkelen utgår av presseteamet til European Respiratory Society Congress, og er redigert og oversatt av Ingrid Ovidie Lydersen Hagerup ved UiB.