Hjem
Det medisinske fakultet

- En gledens dag

Syrdahl-bildet "Postens formidlere" avduket i BBB.

Initiativtaker Per Lund Johansen er glad for at Syrdahls bilde endelig...
Initiativtaker Per Lund Johansen er glad for at Syrdahls bilde endelig tilgjengelig igjen
Foto/ill.:
Jørgen Barth

Hovedinnhold

Sørlandskunstneren Rolf Wilhelm Syrdahls maleri, som tidligere hang på postkontoret i Bergen sentrum ble onsdag 15. desember avduket av pensjonert professor i hjertemedisin Per Lund Johansen.  Lund Johansen har vært ildsjelen bak den nye plasseringen, og han er svært fornøyd med resultatet: - Jeg er helt sikker på at av alle plasseringene jeg har tenkt på, er dette den beste, sa han i sin tale. De oppmøtte fikk også forklaringen på det store engasjementet. Per Lund Johansen møtte selv Syrdahl ved flere anledninger, første gang blant annet på stillaset oppunder taket på posthuset to uker før bildet skulle avdukes i 1960. At han selv skulle få avduke det samme bildet på en ny vegg 50 år etter, beskriver han som eventyrlig.

 

Familien tilstede

Det var mange prominente gjester tilstede ved avdukingen. I tillegg til representanter for bildets eiere, Kløver eiendom og Universitetet i Bergen, var det blant annet representanter for Syrdahls hjemkommune Mandal og representanter for Syrdahls familie til stede ved avdukingen. De uttrykte stor glede over at bildet, som regnes som et av Syrdahls hovedverk, nå kommer til heder og verdighet igjen. Kunstneren selv gikk bort allerede i 1970.

 

Formidlingsoppdraget

Flere av talerne uttrykte stor glede over at bildet endelig er kommet opp igjen etter lang tids lagring, og dekan Nina Langeland sa i sin tale at universitetsbygg ofte blir utsmykket med og formidlere av mer moderne kunst, men at universitetet også har et ansvar for å ta vare på og vise frem eldre verk. Hun er derfor glad for at bildet nå blir vist frem for ansatte, studenter og publikum i BBB og pekte på at bildets tittel "Postens formidlere" kan være en daglig påminnelse om et av universitetets samfunnsoppdrag, nemlig formidling av forskning og kunnskap. Fakultetsledelsen, initiativtakerne, eierne og kunstnerens familie håper nå at publikum kommer for å se bildet i sine nye omgivelser, over auditoriene der kunnskap formidles til nye generasjoner.

 

 

Les også:

Ny plassering for monumentalt kunstverk