Det medisinske fakultet

Marte Jürgensen vant Forsker Grand Prix

Ph.d.-kandidat på SIH, Marte Jürgensen, vant den lokale finalen i Forsker Grand Prix og gikk videre til den nasjonale finalen sammen med Silje Mæland fra Hemil-senteret.

De fire glade finalistene. Fra venstre Marte Jürgensen (SIH, UiB), Mario...
De fire glade finalistene. Fra venstre Marte Jürgensen (SIH, UiB), Mario Guajardo (NHH), Jobin K. Varughese (Helse Bergen og UiB) og Silje Mæland (HEMIL-senteret, UiB)
Foto/ill.:
Torunn Ollsnes

Hovedinnhold

- Presenter din forskning på fire minutter

Nesten helt umulig, men det er akkurat dette deltakerne på Forsker Grand Prix må gjøre. Og ikke bare det, de må gjøre det så bra at publikum og dommere stemmer dem videre til finaleheatet, slik at de får fortelle om forskningen sin i seks minutter til, og får muligheten til å bli stemt helt frem til den nasjonale finalen.

HIV-testing hjemme

Marte Jürgensen fra Senter for internasjonal helse hadde publikum i sin hule hånd da hun fortalte om hvordan mange i Zambia ikke tester seg for HIV, selv om det finnes tilbud om testing på helsesenter i nærheten. Jürgensen har sett på årsaker til dette, og viste små eksempler fra dybdeintervjuer hun har gjort i sitt prosjekt. Publikum fikk vite at mange flere valgte å teste seg når de fikk tilbud om å teste seg hjemme, og at det betyr at de som er smittet får tilgang til medisiner og kan leve lenger og ta seg av familien sin, og at de som ikke er smittet kan få informasjon om hvordan de kan beskytte seg. Dommerpanelet ga toppkarakterer for både fremtreden på scenen, det faglige innholdet og evnen til å popularisere. - Du seier at du vil redda verden, og det er risikabelt, men eg trur på deg, sa NRK-journalist og dommer Linda Eide.

Også den andre deltakeren fra Det medisinsk-odontologiske fakultet, Jobin Varughese, gjorde en god innsats og kom til finaleheatet, der han måtte se seg slått av Mæland og Jürgensen. Den nasjonale finalen holdes i Bergen 2. oktober.

Les også Aktuelt-redaksjonens dekning av Forsker Grand Prix