Hjem
Middelalderklyngen
Middelalderuken

Urnes og Bryggen – 40 år med verdensarv

Hva kan Scholeusstikket fortelle om det hanseatiske kontoret på Bryggen eller hvilke fortellinger om Urnes stavkirke kan Urnes-madonnaen gi oss? Velkommen til jubileumsseminar for verdensarvstedene Urnes og Bryggen.

Urnes stavkirke og Bryggen i Bergen
Bryggen og Urnes stavkirke kan i år feire 40 år som verdensarv. Bryggen og Urnes er de eldste verdensarvstedene i Norge.
Foto/ill.:
Wikimedia commons / Thor Brødreskift, UiB

Bryggen og Urnes stavkirke kan i år feire 40 år som verdensarv. Bryggen og Urnes er de eldste verdensarvstedene i Norge. Verdensarvkomiteen vedtok på møtet 26. oktober 1979 å innlemme Bryggen og Urnes på UNESCOs verdensarvliste.

Bakgrunnen for verdensarv og hele ideen om verdensarv var resultat av et økende press på kulturminner og naturområder etter andre verdenskrig. Verdensarvkonvensjonen ble vedtatt av UNESCO i Paris 16. november 1972 for å sikre kultur- og naturarv som er særegne og betydningsfulle for hele menneskeheten.

Tema for jubileumsseminaret er selvsagt Bryggen og Urnes stavkirke, de to verdensarvstedene som begge feirer 40 år som verdensarv, men kanskje med en litt ny vinkling. Hva kan Scholeusstikket fortelle om det hanseatiske kontoret på Bryggen eller hvilke fortellinger om Urnes stavkirke kan Urnes-madonnaen gi oss?

Program

10.00 Velkommen
 Currentes
Anonymus: Carmen Gratulatorium (Skrevet til bryllupet mellom kong Eirik Magnusson og prinsesse Margareta av Skottland i Håkonshallen i 1281)
10.30Bryggen som verdensarv, introduksjon
Gunnar Staalesen, forfatter
10.45Film fra utgravingene på Bryggen
11.00Scholeusstikket og Bryggen – eit sant bilde av fortida?
Øystein Ekroll, forsker/arkeolog ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider
11.30Currentes
Anonymus: Instrumentalmusikk fra manuskriptet «Codex Faenza 117» (ca. 1420) og Guillaume de Machaut (1300-1377), «Ploures, Dames»
11.45Pause, kaffi og te
12.00Urnes stavkirke som verdensarv, introduksjon
Sofie Klemetzen, verdensarvkoordinator Urnes
12.15Urnes-madonnaen - hvem var hun? En reisende i tid og rom.
Henning Laugerud, førsteamanuensis i kunsthistorie, Universitet i Bergen
12.45Currentes
Francesco Landini (ca1335-1397): «Fa metter bando»
13.00Avslutning og takk!

Se også arrangementet på facebook