Hjem
Middelalderklyngen
Middelalderforum

Sigbret og Dyveke - ulike blikk på to sterke kvinner gjennom historien

Øystein Hellesøe Brekke om senmiddelalderens mektigste kvinner fra Norden.

Eilif Petersens berømte maleri av Christian II som undertegner dødsdommen over Torben Oxe
Eilif Petersens berømte maleri av Christian II som undertegner dødsdommen over Torben Oxe - for (det påståtte) drapet på Dyveke Willums.
Foto/ill.:
Wikimedia Commons

Mistet Christian 2. tronen på grunn av sin kjærlighet til den vakre Dyveke fra Bergen - som han forelsket seg i ved første øyekast?

De siste årene har det komme nye bøker om den siste kongen fra Kalmarunionstiden, Christian II, på både svensk og dansk. Sist ut er Øystein Hellesøe Brekke, som er bokaktuell med den populærvitenskapelige biografien om Dyveke, En fryktet kvinne. Kongens elskerinne, hennes mor og makten i Danmark og Norge.

Den politiske krisetiden som førte til Stockholms blodbad, Christian Tyranns tap av tronen, og på lengre sikt grevefeiden, reformasjonen, Sveriges opprør og uavhengighet fra Kalmarunionen under Vasa-ætten, og - ikke minst - tapet av Norges riksråd og selvstendighet, blir dermed formidlet til en ny generasjon på nye måter.

Brekke vil gjøre oss kjent med Dyveke og Sigbret, kvinner som påvirket nordens politiske sjebne. Han vil også fortelle om hvordan fortellingen om Dyveke og Sigbret har vært i endring gjennom århundrene, fra 1500-tallshistorikerne Svaning og Huitfelt til samtidens historikere Lars Bisgaard, Erik Petersson - og Øystein Hellesøe Brekke. Det vil være åpent for kommentar.

Møtet vil finne sted i Dyvekes vinkjeller i Hollendergaten, hvor den hollandskættede Sigbret Willums lenge var antatt å holde hus. Men var det virkelig her Dyveke vokste opp?

Øystein Hellesøe Brekke (født 1977) er historiker og oversetter, utdannet ved Universitetet i Bergen. Han er også forfatter av Knut Alvssons krig. Ridderen som ville erobre Norge (Bergen: 2016). Øystein Hellesøe Brekke er fra Voss og bor i Bergen.