Hjem
Museumsprosjektet

Det ukjente landet

Nye funn fra forskningsfronten.

illustrasjon over et rom med museumsutstillinger med tema undervannsatmosfære

Hovedinnhold

Hva vi visste da, og hva vi vet nå, er i konstant endring. Marin forskning har alltid vært viktig for både museet og Universitetet i Bergen. Dette buede rommet bidrar til å skape en undervannsatmosfære.

I den første delen av galleriet ser vi Olaus Magnus’ kart fra 1539, som blant annet inneholder illustrasjoner av sjøuhyrer og ukjente vesener. Videre innover i galleriet møter vi nye skapninger vi aldri kunne forestilt oss, Norges aktive vulkaner og dannelsen av såkalte hydrotermale skorsteiner.

I dette særegne miljøet på havets bunn kan det faktisk tenkes at livet oppsto! Her er vi ved spydspissen av forskningen innen en rekke disipliner. Det siste rommet framhever noen av de merkelige og fantastiske skapningene som bor i dette ukjente landet og avsluttes med en forstørret modell av én av disse skapningene. Et nytt slags monster for vår tid.

Vi har beveget oss fra oldtidskartlegging til helt nye former for geografisk og biologisk kartlegging. Dette galleriet er strategisk plassert nær ankomsten, for å illustrere at kartleggingen av havområdene ligger helt framme på forskningsfronten, både for universitetet i Bergen og i verden forøvrig.