Hjem
Institutt for politikk og forvaltning
Nyhet

Fortsatt misnøye til politireformen?

Fem år etter Helge Renås kartlegging av hvordan politiet vurderte politireformen, vil Chris Hagen Magnussen undersøke om noe har endret seg.

Chris Hagen Magnussen
Foto/ill.:
Uib

Hovedinnhold

Da politireformen ble presentert av Solberg regjeringen i 2015 ble det lagt vekt på et nærpoliti som er operativt, synlig og tilgjengelig, samt sikre innbyggernes trygghet. Reformen har i ettertid vært kilde til mye debatt.  

Chris Hagen Magnussen ser på hvordan politiet har oppfattet politireformen 5 år etter reformen ble iverksatt. Magnussen som er doktorgradsstipendiat ved institutt for administrasjon og organisasjonsvitenskap ble i den anledning intervjuet av Politiforum.

Fokus på reform

Magnussen forklarer at siden undersøkelsen tar utgangspunkt i de samme respondentene og mange av de samme spørsmålene som under nullpunktmålingen til Helge Renå i 2016, vil man få to øyeblikksbilder. Den nye undersøkelsen vil i tillegg se på hvordan selve reformprosessen har gått slik at man vil få et klarere bilde av prosessen og inngår i en større avhandling. Avhandlingen, som er planlagt fullført i 2026, skal se nærmere på offentlige reformer, og da spesifikt den som tidligere gikk under navnet «Nærpolitireformen».

Avhandlingen vil ha et særlig fokus på ledelse og hvilken rolle ledere spiller i implementeringen av slike reformer. Som hvilke betingelser som må være oppfylt for å sikre reformprosesser nødvendig legitimitet, og ikke minst tilstrekkelig gjennomføringskapasitet, altså hvilke ressurser som stilles til rådighet for å få iverksatt reformen.

Nullpunktsundersøkelsen til Helge Renå fra 2016 viste til at det eksisterte stor skepsis til reformen. Usikkerheten til reformens konsekvenser var da størst blant ansatte i politistilling (politiutdannede) og hos de som jobber ute i politidistriktene. Kun åtte prosent av de som er ansatt i politistillinger, trodde reformen ville bidra til et mer synlig og tilgjengelig politi.

Hva resultatet blir denne gangen vil ikke Magnussen spekulere i, men poengterer at det kan bli spennende å se resultatene i sammenheng med den nye regjeringen. Han viser til hvordan den nåværende regjeringen har uttrykt ønske om en ny evaluering av politireformen.

Spørreundersøkelsen er åpen ut januar 2022.

Du kan lese hele intervjuet med Magnussen her.