Hjem
Aktuelt
UiB Innsikt

Utfordringer for demokratiet

UiB Innsikt
Det er mulig at arrangementet skal åpne opp for begrenset antall publikum, følg her for nærmere oppdateringer.
Foto/ill.:
UiB/Unsplash

Hovedinnhold

På grunn av COVID 19 blir arrangementet digitalt på youtube her: 

https://youtu.be/Cfilt08hC1I 

 

I løpet av siste halvdel av 1900-tallet vokste det liberale demokratiet fram som en dominerende styreform i den vestlige verden. Feilaktig antok man at liberaldemokratiet ville bre seg utover hele verden.

De siste årene har vi ikke bare sett færre nye demokratier, men også at etablerte demokratier har tatt en autoritær vending. Vi har sett stater som Polen og Ungarn eksplisitt gå bort fra det liberale demokratiet, Russland faste sitt autoritære grep enda sterkere og et USA som ikke lenger fremstår som den demokratiske ledestjernen de en gang var.

Vi spør:

  • Kan liberaldemokrativerden overleve?
  • Hva er de største truslene mot demokratiet?
  • Hvorfor ser vi en autoritær vending?
  • Er demokratiet virkelig i fare?

Debattleder: Sjur Selsvik, leder i Studentersamfunnet

Panel:

Lise Rakner – Professor i Statsvitenskap ved UiB. Hun har arbeidet med bredt fokus på demokrati og særlig demokratisk sammenbrudd. Hun er også leder for forskningsprosjektet "Breaking BAD: Understanding backlash Againts Democracy in Africa".

Elisabeth Ivarsflaten – Professor i Statsvitenskap ved UiB. Hun har blant annet arbeidet ekstensivt med partier og politiske bevegelser på ytre høyre fløy.

Hilmar Mjelde – Forsker II og statsviter ved Norce. Hans kompetansefelt er politiske partier, politikk i USA, politikk og media, sivilsamfunn, det ytre høyre og radikalisering, og innvandringsdebatt i media.