Hjem
UiB Alumni
Månedens alumn

Månedens alumn: Andreas B. Heide

Han har samarbeidet med noen av verdens beste forskere og fotografer, er kaptein på egen båt og svømmer med spekkhoggere. Møt eventyreren og månedens alumn: Andreas B. Heide.

Andreas B. Heide på båten sin
– En innledende dødsangst fra svømming med hval, er nå erstattet med nysgjerrighet og spenning. Spekkhoggere har aldri angrepet mennesker i det ville, dette skjer kun i fangenskap, hvor de ikke hører hjemme. Det er en helt magisk opplevelse å kunne se disse dyrene på nært hold under vann. Etter hvert blir det en besettelse å få de beste bildene og fange flest mulig former for atferd. Det er veldig kult, forteller månedens alumn, Andreas B. Heide.
Foto/ill.:
Sophie Bolesworth

Hovedinnhold

Andreas B. Heide høres kanskje ut som en actionhelt tatt ut av en Hollywood-film, men han begynte sine studiedager på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet og har en mastergrad i havbruksbiologi.

Heide husker tiden fra UiB som en god periode i livet. Han trekker spesielt frem det sosiale aspektet ved å være student og det gode samholdet på Realfagsbygget.

Kaptein på S.V. Barba

Etter studiene jobbet han blant annet på Havforskningsinstituttet og med havbunnskartlegging, men Heide er en eventyrer og i 2012 kjøpte han seilbåten S.V. Barba.

Han begynte gradvis å seile til Grønland, Jan Mayen og Svalbard før han tilbrakte fire vintre i Troms og Finnmark for å følge spekkhoggere og knølhvaler.

– Jeg bruker min forståelse av og ferdigheter med havet for å tilrettelegge for forskere og historiefortellere i felt. Som kaptein er mitt bidrag å trygt håndtere båten og ta den til plasser hvor det skjer interessante ting – både vitenskapelig og filmatisk, sier han.  

Det er der tiden fra UiB har vært uvurderlig. Heide mener det går på forståelsen av havet og ikke minst den vitenskapelige forståelsen av havet etter å ha studert havbruksbiologi. På den måten skiller de seg også ut fra andre båter som driver med det samme.

–  Vi har en vitenskapelig forståelse. Jeg anser ikke meg selv som en forsker, men vi har hatt med oss tidligere studenter fra blant annet Oxford, Cambridge og Yale. Vi ønsker å jobbe med de aller beste forskerne, men også de beste fotografene, legger han til.

Heltene Attenborough og Cousteau

Oppmerksomheten rundt ekspedisjonene har vokst stort de siste årene.

Innledningsvis kommuniserte vi med norsk seilpresse før det gikk over til store internasjonale mediehus som BBC og CNN

– Innledningsvis kommuniserte vi med norsk seilpresse før det gikk over til store internasjonale mediehus som BBC og CNN, sier han.

Heide smiler godt når han nevner at å bli intervjuet av BBC World News er en bra greie. Han forteller videre at Barba har begynt å jobbe med verdenseliten i film og foto – spesielt undervannsfoto.

– Vi har bidratt til en dokumentar med Sir David Attenborough som fortellerstemme og i 2019 jobbet vi med et fransk filmteam som dokumenterte hval oppe i nord. Denne dokumentaren kommer til å gå verden rundt, sier han.

Han trekker frem nettopp Sir David Attenborough og Jacques Cousteau som sine forbilder. Deres engasjement for havet og miljøet gjenspeiler seg i Heide, og han poengterer at disse har hatt mye å si for ham. Han er spesielt stolt over at Attenborough har sagt navnet hans på film og at han har hatt en filmfotograf fra Cousteau om bord på båten.

– Dette er ikke skryt, bare fakta, sier Heide mens han ler.

Samarbeider med verdenseliten

Heide trekker frem sin noe unike bakgrunn og kompetanse som noe av tiltrekningskraften for all oppmerksomheten rundt Barba og hvorfor verdenseliten i både havforskning og havfoto vil samarbeide med dem.

– I tillegg til min master fra UiB og jobb på Havforskningsinstituttet har jeg vært dykker, fallskjermhopper og offiser i marinen. Jeg har derfor jobbet med alt i fra ubåter til helikopter, sier han.

– Kombiner dette med en oppvekst på havet og ganske intensiv seiling de siste ti årene så får man en unik kompetanse som blir anerkjent internasjonalt.  Når man ser på det materialet vi leverer er det mange som har lyst til å være med på dette. Både BBC og Netflix har vært i kontakt for å få råd. Vi har enda ikke lykkes med en dokumentar med en av disse, men det får bli det neste målet, legger han til.

Anerkjenner nødvendigheten av å være kommersielle

For å kunne sette brød på bordet er Andreas Heide og Barba avhengig av sponsorer. Deres hovedsponsor er investeringsselskapet TD Veen fra Stavanger som Heide sier anerkjenner samfunnsnytten av det han og mannskapet hans driver med. Han nevner også at de har tekniske sponsorer i form av utstyr til båten og klær til mannskapet.

– Vi får tekniske sponsorer i utbytte mot eksponering. Så hvis vi tar bilder av at jeg står på dekk og har en isbjørn på avstand vil jeg naturlig ha på en redningsvest og en jakke fra sponsorer. Disse bildene sprer seg og det er verdi for sponsorene. Sist, men ikke minst, kommer det inntekter fra utleie av fartøytid til filmteam og fotografer, forklarer Heide.

– Det vi gjør er ikke drevet av et profittintensiverende motiv, men vi anerkjenner nødvendigheten av å være kommersielle for å sette brød på bordet og diesel i tanken, legger han til.

Den neste ekspedisjonen: Artic Sense

Til sommeren skal S.V. Barba ut på sin hittil største ekspedisjon, nemlig Artic Sense. I fire måneder skal Barba seile fra Stavanger oppover norskekysten til Andenes for å teste ut en slepesonar for å oppdage hval underveis.

Videre går ferden til Tromsø, Bjørnøya og Svalbard hvor de har tenkt å stasjonere seg i rundt tre uker i området Longyearbyen for kortere utflukter. Derifra skal de seile til Jan Mayen, en reise som kan være tidvis farlig ettersom dette er utenfor rekkevidden til hvor man kommer frem med helikopter dersom noe skulle gå galt. Ekspedisjonen avsluttes i London.

– Underveis på turen skal vi samle inn data til diverse forskningsinstitusjoner. Vi er veldig interessert i å samarbeide med flere forskere fra UiB som vi kan samle inn data for. Vi har naturlig nok plassbegrensinger om bord på båten, men vi er lenge ute i feltet på et lavt budsjett. Fra båten gjør vi alt fra vannprøver til biopsier av hval til å fly droner, sier Heide.

Å svømme med spekkhoggere

På ekspedisjonene sine har Heide hatt mange fantastiske opplevelser med ville dyr. Dette gjelder blant annet isbjørner, spekkhoggere og andre hvalarter. Heide beskriver det å svømme sammen med spekkhoggere som en magisk, men skremmende opplevelse.

– En innledende dødsangst fra svømming med hval, er nå erstattet med nysgjerrighet og spenning. Spekkhoggere har aldri angrepet mennesker i det ville, dette skjer kun i fangenskap, hvor de ikke hører hjemme. Det er en helt magisk opplevelse å kunne se disse dyrene på nært hold under vann. Etter hvert blir det en besettelse å få de beste bildene og fange flest mulig former for atferd. Det er veldig kult, avslutter Heide.