Hjem
Institutt for sosialantropologi

Frilansjournalist/kulturjournalist

Mari-Louise Uldbæk Stephan har en mastergrad i sosialantropologi. I dag jobber hun som frilansjournalist og som kulturjournalist i Bergens Tidende (BT).

Hovedinnhold

Jeg merker også at antropologien har gjort meg flinkere til å stille spørsmål som ligger litt på siden. Det gjør at man ofte får annerledes og uventede svar.

Fullført grad: 2009

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

For tiden jobber jeg 80 prosent i kulturredaksjonen i Bergens Tidende. Arbeidsdagen starter med at jeg leser gjennom kulturseksjonen i avisen, og tar et kjapt overblikk over BTs nettside og sjekker e-post. Så er det tid for morgenmøte der vi diskuterer dagens avis og snakker om hvilke saker vi skal jobbe med den dagen. Etter møtet bruker jeg enten tid på å forberede meg til intervju, ordne intervjuavtaler, eller så er jeg på vei ut døren til en sak. Andre dager setter jeg meg rett ned for å skrive ut saken fra dagen før. Ofte er det mange digresjoner underveis. Kanskje kommer det en fotograf som skal spørre om noen, eller så kommer sjefen min og ber meg om å legge til side det jeg holder på med for å skrive en sak som uventet kom opp og som haster mer. Når jeg ikke jobber i BT, jobber jeg med frilanssaker for magasiner som Barn i Byen.

Hva er det beste med jobben din, og hva er mest utfordrende?

Det beste med jobben er at jeg møter utrolig mange spennende mennesker som brenner for det de driver med. Jeg gleder meg over å se entusiasmen til folk. Det mest utfordrende er å holde konsentrasjonen oppe på ettermiddagen, når man må skrive ferdig en sak på kort tid, men kjenner at hodet begynner å bli fullt for dagen.

Hva skrev du masteroppgave om?

Masteravhandlingen baserte seg på et feltarbeid i India, våren 2008, og tok for seg hvordan unge tibetanerne håndterte den sterke vektleggingen av enhet i eksil og hvordan deres meninger om kampen for Tibet skilte seg fra den tibetanske eksilregjeringen, Dalai Lama og resten av det tibetanske eksilsamfunnet.

Hva slags betydning har studiene hatt å si for deg i arbeidslivet?

Sosialantropologistudiene har hjulpet meg mye i jobben som journalist. Jeg har tatt med meg den observerende innstillingen fra feltarbeidet og ut i intervjusituasjonene. Nysgjerrigheten på hvorfor andre mennesker gjør som de gjør, har jeg også tatt med meg i arbeidslivet. Jeg merker også at antropologien har gjort meg flinkere til å stille spørsmål som ligger litt på siden. Det gjør at man ofte får annerledes og uventede svar.

Har du drevet med andre ting som har hatt noe å si for deg i arbeidslivet, som for eksempel frivillig arbeid eller deltidsjobb?

Da jeg flyttet til Bergen i 2006, begynte jeg som nyhetsjournalist i Studvest. Det gav meg verdifull erfaring og et spennende sosialt nettverk. Jeg har også vært aktiv i kommunikasjonsgruppen i Bergen Røde Kors. Der har jeg lært mye om organisasjonsarbeid som har vært verdifullt for meg senere. Tiden i Kula Kula var også super.

Har du noen tips til ferske studenter som tenker på jobbmuligheter etter studiene?

Mitt beste tips er å være aktiv med frivillig arbeid ved siden av studiene. Det er noe alle arbeidsgivere setter pris på. Det viser at du har initiativ og stå-på-vilje. Et annet tips er å tenke gjennom hva du har lyst til å jobbe med etter studiene. Sosialantropologi er ikke et profesjonsstudium. Det kan både være en styrke og en svakhet. Svakheten er at man ikke vet hvilke jobber man kan søke på, men styrken er at mulighetene er mange dersom man jobber aktivt med å finne sin vei. Jeg vil også sterkt oppfordre studentene til å begynne å søke jobber minst fem måneder før studiet er ferdig. Søknadsprosesser tar tid!