Hjem
Universitetshagene
INDEX SEMINUM

Nå er årets frøliste klar! Men hva er en frøliste?

Frøkapsel av Iris fra Botanisk hage
Frøkapssel med frø av Iris fra Botanisk hage
Foto/ill.:
Heidi Lie Andersen

Hovedinnhold

Et frø er en veldig hendig enhet av kommende liv. Inni frøet har embyoet med seg oppstartsnæring, og har beskyttelse rundt seg. Denne evolusjonært gunstige enheten utnyttes av alle som holder på med planter, inkludert de Botaniske hagene.

Hvert år reiser vi ut i naturen og samler frø, fra både vanlige og sjeldne arter. Frøene blir notert på en Frøliste, eller Index Seminum som det heter på fagspråket. Frølister publiseres årlig av Botaniske hager og Arboret over hele verden, og byttes med hverandre på tvers av land og kontinenter. Vi bestiller så gratis av hverandre, og får på denne måten mulighet til å dyrke opp planter det ellers er vanskelig å få tak i. Denne ordningen er basert på tillit, og frøkatalogen sendes til de hagene som selv sender ut liste.

Arboretet og de Botaniske hagene har et stort kontaktnett der det samarbeides om å utveksle frø, og vi har frøbytte med ca. 250 andre institusjoner verden over. 

Planter og frø er beskyttet av Konvensjonen om biologisk mangfold av 1992 (Convention on Biological Diversity, CBD). Det er derfor ikke tillatt å selge eller gi bort frø fra planter som kommer fra samlingene i Arboretet og Botanisk hage. Frøene som vi sender og mottar skal brukes til vitenskapelige formål, slik som forskning og undervisning. 

Så man kan si at frøbytte med andre institusjoner er med på å fremme internasjonalt samarbeid, samtidig som man får tilgang på frø som kan brukes til vitenskapelige formål i våre utstillinger og samlinger.

HURRA FOR FRØ !