Hjem
Universitetshagene

Hvordan blir rhododendronsesongen?

Denne sesongen er det grunn til å følge med på rhododendronartene. Knoppdannelsen er svært god, og vi har tro på at det vil resultere i flott blomstring.

Rhododendron calophytum
Det er mange store blomsterknopper på Rhododendron calophytum i år.
Foto/ill.:
Bjørn Moe

Hovedinnhold

En forutsetning for at det skal bli blomster på Rhododendron, er at plantene har anlagt knopper. Disse blir produsert året før, og forholdene for knoppdannelse var gode i den varme og fine 2018-sesongen. Resultatet ser vi nå, nemlig at mange planter har fått svært mange knopper. Dette indikerer at 2019 blir et år med flott rhododendronblomstring. Vi vet at i artssamlingen varierer blomstringen mye fra år til år. Den vakre Rh. calophytum hadde ingen blomster i fjor, men i år har den anlagt svært mange knopper. Et år med lite rhododendronblomstring som det vi opplevde i 2018 (trolig pga den kalde sommeren 2017), blir gjerne etterfulgt av et godt år i 2019. 

Rhododendron-plantene anlegger både bladknopper og blomsterknopper. Blomsterknoppen er ofte større og mer avrundet enn bladknoppen. Hos noen arter er forskjellen tydelig, mens hos andre er det liten eller ingen forskjell. Forskjellen er kanskje lettest å se på de storbladete rhododendronplantene. Vi er spent på om det kommer blomster på enkelte arter som ikke har blomstret i Arboretet tidligere. Det gjelder særlig Rh. rothschildii og Rh. pudorosum. Disse plantene er riktignok ganske unge og små, så det kan forklare hvorfor de ikke har blomstret tidligere. Men nå har de anlagt knopper som gjør det ekstra spennende å følge med på utviklingen denne våren. 

Så langt har værforholdene i vinter vært gunstige for rhododendronplantene. Knoppene er godt tilpasset til å tåle kulde, men frost på seinvinteren kan være skadelig for de tidligblomstrende artene som kommer i mars. Har knoppen kastet vinterbeskyttelsen og begynt å utvikle seg, vil det være ødeleggende for blomstringen. Men heldigvis er sesongen lang, og arter som blomstrer i mai går det som regel fint med.