Hjem
Universitetshagene

Stormen tok sitkagranen

Sjelden har vi sett så store skader på skogen i Arboretet. Vindens herjinger sist torsdag gjorde et stort innhogg i den storvokste sitkagranskogen.

Hovedinnhold

Naturkreftene på torsdag 5. desember har satt sine tydelige spor på skogen i Arboretet. Det begynte med sønnavinden som rusket godt i tretoppene. Utpå dagen dreide vinden over på nord med en voldsom økning i intensiteten. Med storm styrke stod nordavinden rett innover Nore Mørkevågen og traff sitkaskogen (Picea sitchensis), og omlag 20 - 30 trær gikk over ende. Trærne er plantet av Skogselskapet i 1928 på den tiden Fana herredsgård eide det som i dag er Arboretet. Sitkagranene er godt over 30 m høye og representerer den største og eldste planteskogen i våre samlinger. Nå har den fått en naturlig uttynning, og de fristilte trærne som står igjen etter stormen vil være særlig utsatt for mer kraftig nordavind i fremtiden. 

Et stort tre av vanlig gran (Picea abies) veltet over vegen nord for hemlokkskogen ved Oldertøset. Det kan være farlig å gå i skogen på dager med så mye vind, og nå venter et stort arbeid med å rydde opp.