Hjem
Universitetshagene

Grantrær står for fall

Vindens herjinger har satt spor etter seg på Milde de siste dagene. Graner har falt og arrangement måtte avlyses.

Hovedinnhold

Det har blåst godt denne uken, og vinden har satt sine tydelige spor i både Arboretet og Botanisk hage. Først var det stormen "Berit" som feide over oss siste helgen i november. Vi har fått tydelig demonstrert at furutrærne er stormsterke og har klart seg godt, til tross for at mange trær står på eksponerte høydedrag. Den værbitte furuskogen har vært utsatt for storm før, og den er bedre tilpasset enn granskogen som er plantet. Grantrærne har et grunnere rotsystem enn furu og faller mye lettere i en storm.

Den storvokste granskogen i området vårt er plantet av Skogselskapet på den tiden Fana herredsgård eide det som i dag er Arboretet. Flere av disse granene har falt i stormen denne uken. I Nordre Mørkevågen veltet to trær av kjempeedelgran (Abies grandis), og ved Blondehuset lå den store serbergranen (Picea omorika) og sperret veien mandag morgen, 28. november. Dette treet knakk rett av ved bakken fordi stammen allerede var skadet og svekket etter angrep av råtesopp.         

Torsdag formiddag (1. desember) blåste det kraftig opp igjen, og det kom melding om rotvelt av en stor gran i Japanhagen. Dette store treet stod like ved Kasuga-lykten, men veltet andre vegen over bambusgjerdet. Gjerdet fikk en stor skade. Denne granen har vært den del av et eldre plantefelt, og var sårbart for rotvelt etter at det var blitt fristilt og stod vindutsatt.