Hjem
Universitetshagene
Nyhet

Sjelden blomstring hos palmelilje

Palmelilje blomstrer nå for første gang på mange år. Planten står litt bortgjemt høyt oppe i enden av Fjellhagen, men det er bare å løfte blikket, så får du lett øye på denne eksotiske planten.

Yucca filmaentosa blomstrer.
To stengler med blomster hos Yucca filamentosa.
Foto/ill.:
Bjørn Moe

Hovedinnhold

Forrige gang den blomstrert var i 2008, og da kom den i slutten av juli. I år er den mye seinere, slik som mange andre planter denne sesongen. Til gjengjeld har den to stengler med blomster, og det har vi ikke sett tidligere.

Palmelilje (Yucca filamentosa) tilhører agavefamilien, og slekten Yucca består av mange arter med treaktige stengler som kan bli flere meter høye. Yucca filamentosa mangler stengel, og har eviggrønne, sverdformete blad i rosett på bakken. Artsnavnet "filamentosa" betyr at bladene har noen lange hår i kanten.

Yucca filamentosa vokser naturlig sørøst i USA, men den er svært vinterherdig og klarer seg fint i Fjellhagen på Milde. Det er viktig at den får god drenering. Etter blomstringen dør planten, men den har på forhånd produsert rotskudd og nye bladrosetter vokser fram, og fra disse kommer det nye stengler med blomster. Men det tar tid til neste blomstring, kanskje sju år skal vi tro vår erfaring.