Hjem
Institutt for biomedisin
Laboratoriesikkerhet

Vår prisbelønnede SIKRESONE

Sikresonen er en signalgul vegg med diverse utstyr man kan trenge i nødstilfeller. Veggen har gitt et løft til HMS-bevisstheten ved instituttet og har derfor blitt belønnet med årets arbeidsmiljøpris fra Det medisinske fakultet. 

Sikresonen
Sikresonen ved Institutt for biomedisin.
Foto/ill.:
Margarethe Bittins

Hovedinnhold

Veggen er plassert sentralt ved hver etasje av Instituttet, den er også på samme plassering i alle etasjene slik at den skal være lett å finne. Her er mange av de viktigste ting samlet på en plass. Veggen rommer utstyr som man kan bruker ved kjemikaliesøl, brann, stikk- og kuttsår, viser til informasjonskilder og har en nødtelefon. Plassering og utforming med lyse kontrastfarger gjør at alle brukerne husker hvor de kan finne utstyr når et uhell har skjedd.  

Konseptet ble utviklet av HMS-utvalget ved instituttet, etter at fastlinjetelefonene ble fjernet fra laboratoriene. I 2018 har Universitetet i Bergen gått over til en nettbasert telefoniløsning, som medførte at laboratoriene mistet en viktig aspekt av laboratoriesikkerhet: muligheten til å kalle opp hjelp ved et nødstilfelle.  

På bakgrunn av dette etterlyste verneombudene en telefon som enhver ansatt skulle kunne bruke dersom uhellet var ute. Den måtte plasseres en lett tilgjengelig plass, og måtte være lett å se og lett å huske. 

Siden omtrent halvparten av brukerne ved Institutt for biomedisin er ikke norsk-talende, er det selvsagt at all informasjon må finnes på både norsk og engelsk. Sikresonen heter derfor også Safety Zone. 

Litt over ett år etter at veggene ble malt gult, har mange av besøkende blitt inspirert, og konseptet er i ferd med å spre seg til flere laboratorier i Bergensområdet. Det medisinske fakultet vil nå innføre slike vegger ved flere institutter, Institutt for biovitenskap laget en lignende vegg, Haukeland Sykehus er interessert i det, til og med bedrifter fra olje-industrien har stukket innom for å se på sikresonen.