Hjem
Dannelsesemner
Åpent seminar - dannelsesemne

Språk og virkelighetsforståelse i den norske klimadebatten

Hvordan har Norge prøvd å fremstå som både et oljeland og et ledende klimaland på samme tid? Er det mulig å fylle begge disse rollene? Velkommen til åpent seminar om hvordan vi snakker om klima!

Tre i klimaforandringer
Hvordan blir klimaspørsmål fremstilt, hvordan vinkles de, hva fremheves og hva utelates? Hvordan påvirker språkbruk vår oppfatning om mulige løsninger?
Foto/ill.:
Nirut Sangkeaw - Colourbox

Hovedinnhold

En kamp om virkeligheten

I et tverrfaglig møte diskuterer Anne Karin Sæther og Kjersti Fløttum spørsmål om klimafortellinger og den klimapolitiske debatten: Hvordan har Norge prøvd å fremstå som både et oljeland og et ledende klimaland på samme tid? Er det mulig å fylle begge disse rollene eller er de motstridende?

I klimaspørsmålet pågår en kamp om virkeligheten, hvor språkbruken kan spille en viktig rolle. Hvordan blir klimaspørsmål fremstilt, hvordan vinkles de, hva fremheves og hva utelates? Hvordan påvirker språkbruk vår oppfatning om mulige løsninger?

Kjersti Fløttum er professor ved Institutt for fremmedspråk ved UiB og har bred forskningsinteresse, blant annet innen diskursanalyse og politisk språkbruk. Anne Karin Sæther er forfatter, journalist og politisk rådgiver, og har blant annet gitt ut boken De beste intensjoner. Oljelandet i klimakampen.

Åpne forelesninger i VIT212!

Dette seminaret er en del av dannelsesemnet Klima: Hva vet vi? Hva bør vi gjøre? (VIT212) og åpen for alle interesserte. Se oversikt over alle åpne forelesninger i emnet høsten 2019. 

Vel møtt!