Hjem
Mediebruksgruppen
Stipendiat

Luise Salte ansatt som stipendiat ved UiS

Smarttelefon og offentlighet: Hvordan svarer mobile sosiale medier til idealer om deltakelse og meningsdannelse?

Luise Salte
Foto/ill.:
Camilla Mjøen Lien

Hovedinnhold

Luise Salte er tilknyttet forskningsgruppen for mediebruk og publikumsstudier, og prosjektene MeCIn og SCANPUB ved Institutt for informasjons- og medievitenskap, og leverte sin masteroppgave Hijaben og "oss". En analyse av argumentasjon og mangfoldsperspektiver i et utvalg av norske hijabdebatter våren 2018. Fra og med 2019 starter hun som PhD-stipendiat ved Universitetet i Stavanger med et prosjekt som handler om mobile medier og offentlighet. 

Prosjektbeskrivelse

En enkel mobiltelefon kan i dag nå tidligere mer eller mindre atskilte sfærer, tjenester og medier, og slik være et multifunksjonelt verktøy. Folks tilgang til informasjon og muligheter for å ytre seg posisjonerer seg på en helt annen måte nå enn tidligere. Ved å studere en mobil medieplattform kan man utvide kunnskapen om hvordan det vi kjenner til som offentligheten – et felles sted der meninger og ønsker kommer til uttrykk og formes – i dag fungerer. 

Samtidig som man nå altså har utvidede muligheter for informasjon og ytring da man ikke er like begrenset av tid og sted som tidligere, er man stadig mer bekymret for segmentering av ulike brukergrupper, for filterbobler, og for smarttelefonens inntreden i hverdagen. I tillegg spiller denne nye mobile medievirkelighetens ledende plattformer en særlig rolle for marginaliserte gruppers gjennomslag og legitimitet i offentligheten, noe som er avgjørende for deres formelle og reelle rettigheter. Den økende bruken av- og veksten av såkalte "influencere" på sosiale medier, stiller også nye spørsmål ved mobile medier i denne sammenheng. 

En studie av Instagram vil med andre ord gi en inngang til hvordan smarttelefonen og mobile medier virker i og for offentligheten. Med et offentlighetsperspektiv vil prosjektet også derfor studere nye former for aktivisme og det som kan karakteriseres som mer eller mindre "motoffentlige" posisjoneringer. Prosjektet vil slik beskrive de demokratiske offentlighetsfunksjonene ved slike samtaler og samhandlinger på mobile sosiale medier.