Hjem
Forskergruppen Nordisk litteratur
Nytt prosjekt

Cultural authority at play

Prosjektgruppen jobber med et nytt prosjekt om smak og klasse.

Hovedinnhold

Nytt prosjekt om smak og klasse, ved forskergruppen Nordisk litteraturs prosjektgruppe:

Forskergruppen utvikler for tiden et eget prosjekt, med arbeidstittelen Cultural Authority at Play: Taste, class and aesthetic judgment in contemporary Scandinavia (CAP).

Prosjektgruppen, som er en del av forskergruppen, består for tiden av følgende personer:

  • Christine Hamm, nordisk litteratur, professor, UiB (leder v 2019)
  • Eirik Vassenden, nordisk litteratur, professor, UiB
  • Oda S. Slotnes, nordisk litteratur, vikarlærer, UiB
  • Maria V. Haugland, nordisk litteratur, vikarlærer, UiB
  • Ingrid Mathisen, nordisk litteratur, tidligere stipendiat ved UiB, nå NLA

Gruppen jobber sammen med følgende eksterne medlemmer, som er deltakere i prosjektgruppen CAP:

  • Magnus Nilsson, litteraturvitenskap, professor, Malmös Universitet
  • Ove Skarpenes, sosiologi, professor, Universitetet i Agder
  • Merete Jonvik, sosiologi, forsker, NORCE
  • Anders Vassenden, sosiologi, professor, UiS
  • Håkon Larsen, sosiologi, professor, Høyskolen i Innlandet

 

Beskrivelse av prosjektet:

Vi vil forstå ekspertens og ekspertkulturenes rolle i skandinaviske offentligheter i dag, ved å analysere mer spesifikt den kulturelle eksperten og dens autoritet, definisjonsmakt og betydning. Hvordan blir kulturell autoritet etablert, legitimert, utfordret og eventuelt undergravet i dagens Skandinavia? Hvilken rolle spiller smak og estetiske dommer i dette? Materialet vårt omfatter både litteraturkritikk og offentlige ordskifte om kritikk og kulturpolitiske forhold, samt litterære tekster som kretser rundt smaksdommer og forhandlinger om smaksdommer mer generelt.

Fordi vi ønsker å forstå det som foregår på det litterære feltet i en større sammenheng, vil vi knytte til oss en rekke sosiologer som har jobbet med lignende problemstillinger de siste årene (Jonvik, A. Vassenden, Larsen, Skarpenes). Vår hypotese er at ekspertens rolle er omstridt og utfordret, og at den i tråd med en muligens økende trend til anti-elitisme og en polarisering i samfunnet blir sett på som problematisk og udemokratisk. Det er særlig forestillinger om eksperter knyttet til en ikke lenger selvskreven posisjon i samfunnet ellers som er under press. Vi vil derfor også undersøke sammenhengen mellom forestillinger om eksperten og dens komplementære negativ, nemlig «folket» eller «ignoranten». Hvordan dukker disse forestillingene opp i litteraturen, i forhandlinger om litteratur og i litteraturkritikk? Hovedmålet er å fremarbeide ny og bredere kunnskap om smakshierarkier og kulturell autoritet ved å undersøke hvilke roller disse forestillingene om «eksperter» og «folk» spiller i sosiale, estetiske og mediale sammenhenger. Et delmål er å utvikle en tverrfaglig forståelse av hvordan kulturell autoritet, smak og klasse spiller seg ut i dagliglivet, i offentligheten og i skjønnlitteraturen.

Teoretisk har kulturell autoritet gjerne vært analysert med utgangspunkt i Bourdieus tanker om smakshierarkier, som han knytter opp mot ulike typer sosiale hierarkier. Disse er i Norge og andre steder blitt utfordret, samtidig at sammenhengen mellom smak og klasse og etableringen av kulturell autoritet blir en utfordring å undersøke. En av dem som de siste årene har vært særlig opptatt av klasse og smak i litteraturen, er den svenske eksperten på arbeiderlitteratur, Magnus Nilsson fra Malmö, som vi også vil knytte til prosjektet.

Prosjektgruppen jobber med søknader til programmene SAMKUL og FRIPRO ved NFR.