Hjem
Bergen Søvn og Kronobiologinettverk
Effekt av en arbeidsplan uten kort hviletid (<11t) mellom to vakter – en randomisert kontrollert studie blant helsearbeidere som jobber turnus

Informasjon om prosjektet

Hovedinnhold

FORESPØRSEL OM DELTAKELSE I SPØRREUNDERSØKELSE OM TURNUS

Dette er en forespørsel om du vil delta i prosjektet om effekt av arbeidsplan uten seinvakter med påfølgende tidlig vakt («quick return» vakter) – en randomisert kontrollert studie blant helsearbeidere som jobber turnus ved Haukeland universitetssjukehus. Hovedhensikten med undersøkelsen er å teste om en turnus uten quick return vakter vil redusere sykefraværet blant helsepersonell. I tillegg vil det undersøkes om en slik turnus fører til endringer i søvn og fungering, blant annet fysisk og mental helse, arbeidsrelaterte ulykker og intensjoner om å slutte i jobben. Undersøkelsen gjennomføres av forskere ved Universitetet i Bergen, Folkehelseinstituttet og Haukeland Universitetssykehus.

HVA INNEBÆRER PROSJEKTET?

Deltakelse innebærer at du svarer på spørreundersøkelsen som er tilgjengelig ved pålogging i minGat. Du vil bli bedt om å svare på spørreskjemaet ved to anledninger. Første gang er nå, og deretter får du spørreskjemaet på nytt om 6 måneder. Skjemaet inneholder spørsmål om bakgrunn (kjønn, alder, sivilstatus, omsorgsansvar for barn), arbeid og helse. Data blir koblet sammen med informasjon om turnus (sein-tidlig-vakter/quick return vakter) og sykefravær hentet fra lønnsregisteret 12 måneder før og 12 måneder etter intervensjonen. Data fra lønnsregisteret inneholder informasjon om arbeidsplanen din og om ditt sykefravær. Til din informasjon vil sykehuset undersøke sammenhengen mellom arbeidstid og sykefravær i den oppgitte perioden uavhengig av om du samtykker til å delta i denne spørreundersøkelsen eller ikke (j.f. EUs personvernsforordning, artikkel 14).

MULIGE FORDELER OG ULEMPER

MULIGE FORDELER: Noen kan synes det er lærerikt og interessant å delta. Ved å delta får man også bidratt til forskning og til å identifisere en mer helsefremmende turnus. Du får tilbakemelding om resultatene ved at det med jevne mellomrom skrives artikler på Innsiden. Resultatene kan bidra til at det blir avdekket problematiske forhold ved helsearbeidenes arbeidsforhold/situasjon.

MULIGE ULEMPER: En mulig ulempe med deltakelse kan være at noen kan få utløst noen negative følelser dersom de har et problematisk forhold til de temaene vi spør om. Det går også med noe tid, ca. 10-15 minutter, til utfylling ved to anledninger

FRIVILLIG DELTAKELSE OG MULIGHET FOR Å TREKKE DITT SAMTYKKE

Det er frivillig å delta. Så lenge du kan identifiseres i datamaterialet, har du rett til: Innsyn i hvilke personopplysninger som er registrert om deg, å få rettet personopplysninger om deg, få slettet personopplysninger om deg, få utlevert en kopi av dine personopplysninger, og å sende klage til Datatilsynet om behandlingen av dine personopplysninger. I slike tilfeller kan du henvende deg til prosjektleder Anette Harris (+47 55 58 32 19,anette.harris@uib.no). Du kan også ta kontakt med personvernombudet i Helse Bergen hvis du har spørsmål om helseforetakets behandling av dine personopplysninger.

Det lovmessige grunnlaget for å behandle dine personopplysninger i prosjektet er at behandlingen er nødvendig for å utføre en oppgave i allmennhetens interesse, og for kvalitetsforbedringsformål (GDPR art. 6 (1) e) og art. 9 (2) i), og på grunnlag av ditt samtykke til frivillig deltakelse i prosjektet.

HVA SKJER MED INFORMASJONEN OM DEG?

I dette prosjektet er det to typer informasjon som holdes adskilt: 1) Datafil med personidentifiserbare opplysninger (som navn, personsummer og unikt ID-nummer) og 2) datafil med selve svarene som er gitt og ditt unike ID-nummer. Sistnevnte data brukes til statistiske analyser. Det er kun forskerne i prosjektet og en betrodd person i helseforetaket som har tilgang til disse filene. Datafil med personidentifiserbare opplysninger og datafil med dine svar oppbevares adskilt fra hverandre på en sikker server ved UiB. Alle forskerne som er med i prosjektet har lovpålagt taushetsplikt. Når prosjektperioden er over slettes filen med alle de personidentifiserbare opplysningene for godt (senest 31. desember 2031). Svarene du har gitt blir da avidentifisert.

GODKJENNING

Regional komite for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk har gjort en forskningsetisk vurdering og godkjenning av prosjektet (2020/200386). Universitetet i Bergen og prosjektleder Anette Harris er ansvarlig for personvernet i prosjektet. En vurdering av personvernkonsekvenser (DPIA) er utført i samarbeid med personvernombudet i Helse Bergen og ved UiB.

KONTAKTOPPLYSNINGER

Dersom du har spørsmål til prosjektet, kan du ta kontakt med prosjektleder Anette Harris (telefon: 55 58 32 19; e-post: anette.harris@uib.no) eller arbeidspakkeleder Øystein Vedaa (telefon: 21 07 88 34; epost: oystein.vedaa@fhi.no). Du kan også henvende deg hvis du skulle oppleve vanskelig følelser på grunn av deltakelse i undersøkelsen. Du kan ta kontakt med universitetet i Bergen sitt personvernombud dersom du har spørsmål om behandlingen av dine personopplysninger i prosjektet (Janecke Helene Veim, telefon: 55 58 20 29, epost: janecke.veim@uib.no

VIL DU DELTA I DETTE FORSKNINGSPROSJEKTET?

Spørreundersøkelsen vil være tilgjengelig i minGat i ca. 3 uker så du har mulighet til å besvare skjema i flere omganger. Om du velger å delta i forskningsprosjektet samtykker du til at din besvarelse kan kobles til data om turnus og sykefravær hentet fra lønnsregisteret som beskrevet i dette informasjonsskrivet.

Lenke til prosjketets hjemmeside finner du HER