Hjem
Forskergruppa Sosiolingvistikk og språkendring

Hovedinnhold

Dette individuelle prosjektet er en videreføring av et NFR-finansiert prosjekt 2000-2002 kalt Norsk tonelagstypologi. Prosjektmedarbeidere var Jan Hognestad, Universitetet i Agder, Ove Lorentz, Universitetet i Tromsø og Gjert Kristoffersen, Universitetet i Bergen (leder).

Målet med prosjektet var å kartlegge variasjon i tonelagsrealisasjon i norske dialekter, og i neste omgang å undersøke i hvilken grad denne variasjonen lar seg avlede fra ett, underliggende system. En slik kartlegging er viktig også fra en diakron synsvinkel. Tonale trekk lar seg ikke avlede fra middelaldremanuskriptene. Skal en derfor vinne kunnskap om hvilke av dagens dialekter som ligger nærmest til det opprinnelige systemet, må en ta i bruk komparativ metode koblet med det vi vet om naturlige og mindre naturlige endringer knyttet til tonalitet i levende språk.

  • En oppsummering av prosjektets resultater per 2009 finner du her
  • En liste over publikasjoner fra prosjektet per 2009 finner du her

I videreføringen av denne forskningsinteressen har det diakrone aspektet kommet til å stå sterkere, samtidig som data fra feltarbeid i Dalarna i Sverige etter hvert har blitt trukket inn i prosjektet. Slik er prosjektet i dag mer nordisk enn norsk. Mine egne publikasjoner etter 2009 framgår av oversikten under fanen Publikasjoner.