Hjem
Forskningsenhet for helseundersøkelser
Deltakere

Ønsker du å bidra til bedre folkehelse?

På Forskningsenhet for helseundersøkelser kan du delta som frisk frivillig i spennende studier. I kliniske studier undersøkes blant annet behandlingsmetoder, kosthold og medisinsk utstyr på friske og syke personer. Dersom du ønsker å få tilsendt informasjon om aktuelle studier som du kan delta i, kan du registrere deg via lenke i teksten under.

Hovedinnhold

 

Hvorfor delta?

Dersom du deltar i en klinisk studie er du med på å styrke forskningen og bidra til at den går framover. Du er med på å bedre pasientsikkerheten, øke kunnskap, forbedre og gi nye behandlingsmetoder. I tillegg får du også selv ofte en helsesjekk. Du kan få mulighet til å teste ut et nytt kosthold, ny medisin eller nye behandlingsmetoder, og du vil få tett oppfølging av helsepersonell. 

Kliniske studier har både inklusjons- og eksklusjonskriterier. For at du skal kunne delta i en klinisk studie, må du altså oppfylle visse kriterier. Disse varierer fra studie til studie, men generelle kriterier kan ofte være alder, diagnose, sykdomshistorie, prøveresultater og nåværende medisinbruk. 

Ved forskingsenhet for helseundersøkelser forskes det på bl.a. ernæring, legemiddel/kosttilskudd, hjerte/kar, lungehelse og covid-19. De som deltar i studiene kan være personer med lette diagnoser, eller friske forsøkspersoner som ønsker å delta i en forskingsstudie.

Ønsker du å delta som forsøksperson?


Dersom du vil melde din interesse for å motta informasjon om studier som foregår ved Forskningsenhet for helseundersøkelser (FHU), kan du registrere deg ved å fylle ut registreringsskjemaet under.

Registreringsskjema for frivillige studiedeltakere

Ved innsending av dette skjemaet gir du samtidig ditt frivillige samtykke til at vi kan benytte ditt navn, fødselsår, kjønn og kontaktinformasjon i en oversikt over potensielle forsøkspersoner.

Denne oversikten vil ikke bli distribuert til, eller benyttet av, andre enn de som er ansatt ved forskningsenheten. Universitetet i Bergen er behandlingsansvarlig institusjon.

Dine rettigheter

Om vi finner at du kan være aktuell for en studie, sender vi deg informasjon om denne. Du avgjør selv om du ønsker å delta i denne eller ikke.

Dersom du bestemmer deg for delta i en studie, kan du når som helst trekke tilbake samtykke ditt. Om du underveis i studien skulle bestemme deg for ikke å trekke deg, får dette ingen konsekvenser for deg. 

Du har også rett til innsyn i opplysningene vi har registrert, og du kan kreve at disse blir slettet.

Hva bør du tenke gjennom før du bestemmer deg for å delta i en studie?

Her er en liten sjekkliste som kan være lurt å gå igjennom før du sier ja til å delta i en studie:

  • Har du fått den informasjonen du har behov for?
  • Har du fått både skriftlig og muntlig informasjon?
  • Har du forstått hva studien handler om og hvorfor akkurat du skal være med? 
  • Hva vil det si for deg å delta i en studie?
  • Hvilke fordeler eller eventuelle ulemper kan det være for deg som forsøksperson?
  • Kan denne studien føre til noe form for risiko for deg?
  • I så fall, hvilken risiko er det snakk om?

Still gjerne spørsmål til den ansvarlige forskeren. Den skriftlige informasjonen du har fått skal inneholde opplysninger om hvem som er ansvarlig for studien og hvordan du kan ta kontakt.

Å være med innebærer aktiv deltakelse

Som deltaker er du en viktig medspiller i studien. Du har en viktig oppgave i å nøyaktig melde tilbake om din opplevelse av forskningen. Du har også rett til å vite hvilke opplysninger vi har registrert om deg.

Rett til å avstå og avbryte

Du skal vite at deltakelse alltid er frivillig. Om du synes forskingsprosjektet virker risikabelt eller ubehagelig skal du ikke være redd for å si nei til (videre) deltakelse.

Tenk deg godt om før du svarer ja, da det er ønskelig at den som deltar gjennomfører hele studieforløpet. Skulle du likevel ønske å trekke deg underveis i studien kan du, uten nærmere forklaring, gjøre dette. 

Registrere deltakere

Registreringsskjema for frivillige forskningsdeltakere

Kontaktinformasjon

Dersom du ønsker mer informasjon, kan du også ta kontakt med FHU direkte.

Telefon
+47 468 51 366

E-post
fhu@uib.no

 

Informert samtykke

For at du skal kunne delta i en studie trenger vi ditt samtykke. Samtykket skal være informert, det vil si at du skal være informert om  forskningsprosjektets metode/prosedyrer, formål, type forventede resultater og planlagte formidling - og selvsagt hva det innebærer for deg å delta. Noen av studiene ved FHU benytter samtykkeskriv på papir, andre tilbyr elektronisk signatur via Postens esignering.

Ved eSignering av dokumenter gjennomføres selve signeringen med elektronisk ID. Det signerte dokumentet kan ikke endres i etterkant.  Tjenesten forvaltes av Digitaliseringsdirektoratet og leveres av Posten Norge AS. (eSignering | eSignering (digdir.no)

Når du skal signere elektronisk ber vi om identifikasjon med BankID slik at vi er sikre på hvem som samtykker til deltakelse.