Hjem
Forskningsetikk

Organer og utvalg

I tillegg til UiBs egne utvalg, finnes det nasjonale organer som bidrar til regulering av forskningsetikk i sektoren.

Mennesker som står på en glassbro på medisinsk fakultet
Foto/ill.:
Eivind Senneset/UiB

Hovedinnhold

Forskningsetikken reguleres gjennom et sett av lover, regelverk, retningslinjer og normer.

Universitetet har det øverste ansvaret for at forskningen skjer i henhold til disse reguleringene, og har etablert utvalg som skal bygge kultur for god forskningsetikk og følge opp mulige brudd på forskningsetiske normer. 

Utvalg på UiB

Det sentrale redelighetsutvalget 

Det sentrale redelighetsutvalget er universitetets øverste institusjonelle organ for regulering av forskningsetikk. 

Redelighetsutvalget oppnevnes av universitetsstyret og består av prorektor som leder og fire medlemmer med kompetanse innen forskningsetikk og jus, hvorav ett medlem er eksternt.  

Utvalgets mandat er todelt: 

  1. Utvalget skal bidra til å fremme god forskningsskikk og forebygge uredelighet i forskningen gjennom faglige arrangementer som f.eks. konferanser, seminarer eller liknende med dagsaktuelle forskningsetiske problemstillinger. 
  2. Utvalget skal behandle saker om mulige brudd på anerkjente forskningsetiske normer. 

Lokale redelighetsutvalg 

For å styrke UiBs arbeid med å oppdage, behandle og rapportere om saker om mulige brudd på anerkjente forskningsetiske normer og vitenskapelig uredelighet har styret vedtatt at det skal opprettes faste, lokale redelighetsutvalg ved hvert fakultet som skal utrede sakene. 

Det er etablert lokale redelighetsutvalg ved fakultetene og Universitetsmuseet:

 

Nasjonale organer

De nasjonale forskningsetiske komiteene

De nasjonale forskningsetiske komiteene (FEK) er et uavhengig fagorgan tilknyttet Kunnskapsdepartementet. Komiteene har utarbeidet forskningsetiske retningslinjer som er en kodifisering av anerkjente verdier, normer og praksiser som skal ligge til grunn for all forskning. Retningslinjene skal bidra til etisk refleksjon hos forskere og i forskersamfunnet.

FEK består av følgende faglig uavhengige komiteer og utvalg: 

Granskningsutvalget 

Nasjonalt utvalg for gransking av uredelighet i forskning (GRU) er organisert under FEK, og representerer en nasjonal ressurs for institusjoner i UH sektoren for behandling av saker om uredelighet i forskning. 

Utvalget er et supplement til UiBs egne organer. Som forskningsinstitusjon må UiB, på lik linje med resten av sektoren, rapportere til GRU om hvilke saker som har vært til behandling.