Hjem
Institutt for geografi
Praksis

Utlysing av praksisplasser i geografi

Praksisplassene for høst 2023 er nå klare. Søknadsfristen for praksis i geografi gjennom emnet GEO260 er 12. mai for opptak til høstsemesteret 2023.

Bilde Ard Arealplan
Med prakisemnet kan du få arbeidserfaring og 10 frie studiepoeng integrert i bachelorgraden din.
Foto/ill.:
Jørgen Håland

Hovedinnhold

Velkommen til ny søknadsrunde til GEO260 Praksisemne i geografi! Med prakisemnet kan du få arbeidserfaring og 10 frie studiepoeng integrert i bachelorgraden din. Vi gjennomfører et kort informasjonsmøte om høstens muligheter 28. april kl. 10.15.Vi møtes på seminarrom 744, men du kan også delta på zoom.

Krav til forkunnskap

Emnet er for studentar på bachelorprogram i geografi. For å få plass på praksisemnet må du ha fullført totalt 120 studiepoeng, og minimum 70 studiepoeng i geografi: GEO110, GEO111GEO113GEO124GEO125 og GEO131. Det er krav om C i snitt.

Praksisplassene høsten 2023

I år lyser vi ut 15 praksisplasser i samarbeid med disse spennende arbeidsplassene. Les mer om hver enkelt her:

Bjørnafjorden kommune (2)

Vil du vere med å utvikle lokalsamfunna og næringslivet i ei av dei mest spanande kommunane i Vestland? Vi ynskjer studentar velkomne til praksisplassar hos oss.

Vi jobbar kvar dag for å utvikle kvardagen til innbyggarane i Bjørnafjorden gjennom gode og relevante planar – både samfunnsplanar og arealplanar, på overordna og meir detaljerte nivå.

I tillegg deltek vi i spanande regionale utviklingsprosjekt, som til dømes Miljøløftet.

Bjørnafjorden kommune med ca. 25 000 innbyggarar vil vere i sterk vekst i åra framover.
Ny E39 til Bergen har halvert reisetida. Dette opnar for mye moglegheiter som utvikling av nye spennande næringsområde i Lyseparken og i Osøyro og Eikelandsosen.

I Bjørnafjorden kommune ønskjer vi å vere framoverlente, effektive og levere heilskaplege og innovative tenester - med fokus på innbyggarane sine behov.

Ønskjer du å få praktisk erfaring frå demokratiske prosesser, nærings og samfunnsutvikling er dette rett plass for deg. Jobb hos oss gir konkrete resultat som betyr noko for innbyggarar og næringsliv.

I planeininga er du tett på folk, politikarar, næringsliv og andre offentlege instansar – og del av eit større team med ulik og brei fagbakgrunn. Planeininga arbeider med å utvikle kunnskapsgrunnlag og legge til rette for utvikling av politikk. Hausten 2023 skal vi mellom anna arbeide med planstrategien til kommunen, strategisk næringsplan herunder prosjektet veikart for grøn konkurransekraft, strategi for grøn mobilitet og strategi for berekraftige lokalsamfunn.

Som student i praksisplass vil vi du få høve til å jobbe med mange ulike og svært spanande prosjekt, og samstundes sjå kva rolle du og di utdanning kan spele i kommuneorganisasjonen.

Sjøhus ved fjorden

Styrtregn på Vestlandet. Reed i Gloppen kommune i juli 2017.

Foto/ill.:
Simen Soltvedt

Henning Larsen (2)

Rambøll er et globalt ingeniør-, arkitektur- og konsulentselskap som ble grunnlagt i Danmark i 1945. Fra start har Rambøll satt sitt samfunnsansvar høyt, og hatt en grunntanke rundt at vi skal utvikle prosjekter som gir rom for at mennesker og natur kan blomstre. I dag har Rambøll kontorer I mer enn 35 land og 14 norske byer, og fortsetter å jobbe målrettet med bærekraftmålene på tvers av fag. I 2019 kjøpte Rambøll det danske arkitektselskapet Henning Larsen, med en felles ambisjon om å vise hvordan byutvikling, arkitektur og ingeniørvitenskap kan skape det beste av bærekraftige løsninger. Som del av Rambøll Group jobber Henning Larsen med by- og stedsutvikling hvor både natur, landskap, mennesker og kultur skal ha rom til å spire.

I Bergen har Rambøll og Henning Larsen kontorer sammen sentralt på Nygård. Her har Henning Larsen av en god sammensetning av nysgjerrige arkitekter, planleggere, urbanister, landskapsarkitekter og interiørarkitekter. Våre by- og arealplanleggere har spennende og varierte oppgaver knyttet til bærekraftig urban utvikling, og utvikler prosjekter sammen med både våre ingeniører og arkitekter.

Nå for tiden arbeider vi blant annet med større transformasjonsprosjekter som Mindemyren og Storaneset i Arna. Dette er tidligere industri- og næringsarealer som nå blir nye urbane områder, hvor attraktive byrom for mennesker skal skapes i takt med at Bergen vokser. I den sammenheng møter vi mange utfordringer knyttet til arealknapphet, infrastruktur, befolkningssammensetning, brukermedvirkning, universell tilgjengelighet, bevaring av økosystemtjenester, naturmangfold og kulturmiljøer, problematikk knyttet til forurensing, overvann og klimaendringer, gjenbruk av materialer og klimagassregnskap, og mye mer!

Vi verdsetter tverrfaglighet høyt, og det jobber flere geografer med ulike spesialiseringer fra UiB hos oss.

Som samfunnsgeograf får man bryne seg på å se de små og store sammenhengene mellom mennesker, samfunn, natur, funksjoner og landskap. Dette trengs blant annet for å finne gode løsninger i arbeidet med mulighetsstudier, detalj- og områderegulering i offentlig og privat sektor, medvirkning, bolig-, samferdsel- og byplanlegging.

Som miljøgeograf får man jobbe med naturforvaltning i tidlig fase av planlegging, kartlegging av arter og naturtyper, konsekvensutredninger, løsninger og avbøtende tiltak for å fremme stedegen natur og ivareta diversitet og økosystemtjenester bybildet. Her kan man også jobbe sammen med for eksempel landskapsarkitektene med å revegetere og gjenskape natur i byen som har blitt forringet av vår aktivitet.

Som naturgeograf får man arbeide tverrfaglig med landskapsendringer og utfordringer knyttet til forurensing, miljø og geologi. Dette omfatter blant annet risiko- og sårbarhetsanalyser, klimaprognoser knyttet opp mot byutvikling og overvannshåndtering, vurderinger av skred- og flomfarer og arbeid med forurenset grunn. I hverdagen bruker vi karttjenester og GIS flittig som verktøy for endret arealbruk, ulike utredninger, stedsanalyser, fremstilling av temakart og beregninger.

Vi har også CAD operatører og tekniske tegnere med høy kompetanse innen kartproduksjon. I tillegg til tradisjonelle kartverktøy har geografer også en sentral rolle i kreativ formgivning og utvikling av plangrep, konsept, byrom og gatenett. Vi arbeider sammen med arkitekter og urbanister i formgivningen av byer og steder, og påvirker bærekraftig utvikling på mange måter.

Den varierte fagkompetansen innen Rambøll og Henning Larsen gir stort læringsutbytte og variasjon i hverdagen. Henning Larsen og Rambøll passer for deg som er nysgjerrig på å arbeide med de mange utfordringene knyttet til byutvikling, stedsutvikling, natur og nytenkende bærekraftige løsninger.

Kontor

Datasettet FKB-Vann og skyggerelieff frå Nasjonal Detaljert Høgdemodell. Målsetjinga med kvalitetshevinga av FKB-vann er å få datasettet til å henge saman frå fjell til fjord. Frå Stad kommune i Norfjord.

Foto/ill.:
Henning Larsen

Kartverket Vestland (2)

Vil du være med å lage betre kart til støtte for overvasshandtering og klimatilpassing på Vestlandet? Praksisplassane er ved kontoret til Kartverket Vestland. Det ligg sentralt til mellom jernbanestasjonen og bystasjonen i Bergen, i Statens hus, 9. etg. De er plass til 2 studentar som deler eit kontor. Plassane passar for sjølvstendige studentar, gjerne i naturgeografisk retning, med grunnleggande kunnskap i GIS.

Praksisplassar ved Kartverket Vestland, haustsemesteret 2023 – kvalitetsheving av datasettet FKB-Vann

Vil du være med å lage betre kart til støtte for overvasshandtering og klimatilpassing på Vestlandet?

Styrtregn på Vestlandet. Reed i Gloppen kommune i juli 2017 .
Foto/ill.:
Runar Sandnes / NTB scanpix

Datasettet FKB-Vann er viktig i dei mange nedbørsrike og bratte kommunane på Vestlandet. FKB-Vann skildrar geografisk plassering, forløp og form for bekkar, elvar, kanalar, grøfter, innsjøar, isbrear og kystkontur, og er ein del av Felles KartdataBase (FKB) -  som er av dei mest detaljerte og grunnleggande kartdata i Noreg.

FKB-Vann er konstruert med grunnlag i det ein kan sjå i flybilder, og det som ikkje er synleg frå lufta manglar derfor i kartet. Mange bekkar, kanalar og grøfter manglar derfor samanheng der vatnet går i tett skog eller under bakken. Målet med kvalitetsheving av datasettet FKB-Vann er å få samanhengande topologi i den vegen vatnet finn frå fjellet heilt ned til fjorden.

I områder med tett skog kan ein bruke genererte dreneringslinjer og skyggerelieff frå laserdata for å finne informasjon om korleis vatnet går i terrenget, og der vatnet går under bakken i stikkrenner, kulvertar og bekkelukkingar, kan ein bruke KonnekteringslinjeVann for å lage samanheng i datasettet.

Med ei slik kvalitetsheving av FKB-Vann vil datasettet være betre til hjelp i arbeidet med overvasshandtering og klimatilpassing i kommunane i åra som kjem.  

Praksisplassane:

  • Ved Kartverket Vestland som ligg sentralt til mellom jernbanestasjonen og bystasjonen i Bergen, i Statens hus, 9. etg.
  • Plass til 2 studentar som deler eit kontor
  • Arbeidsoppgåvene foregår på pc (ikkje feltarbeid ute)
  • Ca. 2 dager i veka frå september
  • Kantine og bedriftsidrettslag
  • Mogelegheit for å bidra med innlegg om praksisarbeidet på fagdag om lokale temadata i planlegging (arrangert av Geoforum Hordaland)
  • Kvalifikasjonar: Sjølvstendige studentar, gjerne i naturgeografisk retning, grunnleggande kunnskap i GIS

Bakgrunn for arbeidsoppgåvene: Kartverket Vestland etablerer data som bidreg til at andre samfunnsaktørar kan tilpasse seg klimaendringane. Vestland fylke har hatt mange hendingar med ekstremvær og flaum dei siste åra, og halvparten av alle ras i Noreg går i fylket vårt. Pålitelege, oppdaterte og komplette datasett gir grunnlag for samfunnsplanlegging og risikovurdering. Gjennom prosjektet Nasjonal Detaljert Høgdemodell (NDH) er gode høgdedata tilgjengeleg i heile Noreg. Dette er data som mellom anna kan brukast til å simulere kvar vatnet vil ta vegen ved ekstremnedbør - generering av dreneringslinjer. Desse dreneringslinjene kan støtte kvalitetsheving av datasettet FKB-vann og være til hjelp for å identifisere problemområder der ein utfører flaumtiltak i komunane.  

Datasettet FKB-Vann og skyggerelieff frå Nasjonal Detaljert Høgdemodell.
Foto/ill.:
Datasettet FKB-Vann og skyggerelieff frå Nasjonal Detaljert Høgdemodell

Søk praksisplass i Kartverket Vestland.

Klimaetaten i Bergen kommune (2)

Klimaetaten er Bergen kommunes klimafaglige spydspiss, og vi jobber blant annet med å følge opp «Grønn strategi – Klimastrategi for Bergen 2023-2030». Studentene som får praksisplass hos oss vil bli en del av faggruppen for sirkulær økonomi, som har ansvar for å følge opp målsetningen om å sirkulere ressursene i Bergen. Faggruppen jobber med ulike tiltak som kan bidra til å redusere det materielle forbruket, og som kan gjøre det lett og attraktivt å velge tjenester, mat, klær og andre varer med lav klima- og miljøbelastning.

Et av de konkrete prosjektene faggruppen skal jobbe med høsten 2023 er gjennomføring av Gjenbruksuken (20-26.nov), som arrangeres sammen med BIR. Formålet med Gjenbruksuken er å synliggjøre mangfoldet som finnes innen ombruk, reparasjon, utlån- og deleordninger osv i Bergen. Se gjerne videoer fra Gjenbruksuken i 2019 og 2022, eller les om de ulike arrangementene som ble gjennomført i 2022, inkludert aktivitetene på Torgallmenningen fredag og lørdag. Studentene som får praksisplass hos oss vil bistå tett i dette arbeidet, og vil få konkrete arbeidsoppgaver knyttet til planleggingsprosessen, for eksempel rekruttering av samarbeidsaktører, samordning, logistikk, kommunikasjonsarbeid, sosiale medier osv. Studentene vil få stor frihet til å komme med egne forslag og ideer.

Faggruppen for sirkulær økonomi jobber også med mange spennende prosjekter innen temaer som blant annet sirkulære bygg, møbler, elektronikk, tekstiler, plast, mat og matsvinn osv. Ved behov vil studentene også kunne bli koblet på dette arbeidet.

De som søker praksisplass hos Klimaetaten bør være engasjert i ombruk, samt være interessert i å lære mer om hvordan man planlegger større prosjekter der mange aktører er involvert. Det er også en fordel med interesse for kommunikasjonsarbeid/sosiale medier.  

Gjenbruksuken
Foto/ill.:
Kjersti Sollund

Søk praksisplass i Klimaetaten i Bergen kommune.

OPUS (2)

Opus ar et konsulentbyrå som arbeider med samfunnstilpasset arealplanlegging, prosjektutvikling, utredning, arkitektur, juridisk planfaglig skreddersøm, rådgivning, mulighetsstudier og stedsutvikling for private og offentlige aktører. Der jobber flere geografer som del av et tverrfaglig miljø. Bedriften ligger på Nøstekaien i Bergen sentrum.

Praksisplassene går ut på å ta del i pågående prosjekter og delta på befaringer mm. Opus har to praksisplasser.

Søk praksisplass hos Opus.

Osterøy kommune (1)

Vi ynskjer geografistudentar velkomne til praksisplassar i Osterøy kommune. Arbeidet passer bra for både for dei som interesserer seg for samfunnsgeografi, naturgeografi og miljøgeografi. Vi trur vi kan love deg spannande og fagleg relevante oppgåver.

Som student i praksisplass vil vi du få høve til å jobbe med mange ulike og svært spanande prosjekt, og samstundes sjå kva rolle du og di utdanning kan spele i kommuneorganisasjonen. Gjennom praksis i Osterøy kommune vil du få innsikt i samspelet mellom plan og politikk, planprosessar, men ikkje minst korleis planlegging i mindre kommunar eigentleg går føre seg.

Planeininga arbeider med å utvikle kunnskapsgrunnlag og legge til rette for utvikling av politikk. Hausten 2023 skal vi mellom anna arbeide med kommuneplanen sin arealdel, kulturmiljøplan, nanturmangfaldsplan, og planstrategien til kommunen.

Osterøy kommune ligg nordaust for Bergen på Osterøy, vel 40 minutt frå Bergen sentrum med bil og dobbelt så lenge med buss. Kommunen har vel 8000 innbyggarar.  

Søk praksisplass i Osterøy kommune.

Stiftelsen Lystgården og Bybonden i Bergen (2)

Stiftelsen Lystgården og Bybonden i Bergen kan tilby to praksisplasser for geografistudenterhøsten 2023.

Litt om oss: Stiftelsen Lystgården er et senter for mat og urbant landbruk som ligger på Landås. GjennomJORD & BORD jobber vi med både økologisk og sosial bærekraft.

Vi jobber med JORD ved å drive Bybonden i Bergen som jobber med å gi inspirasjon ogkunnskap om dyrking i nabolag, parsellhager, skoler, bedrifter rundt omkring i Bergen, i tillegg til kursvirksomhet på Lystgården. I tillegg jobber vi med å løfte gründere som vil starte med grønnsaksproduksjon i Vestland og har en inkubator for markedshager.

Vi jobber med BORD ved blant annet å invitere til langbordsmåltider på Lystgården der man kan komme alene eller sammen, fleksibel pris, lokale råvarer og gjerne en bonde eller kokk som forteller historien bak maten. På denne måten kobler vi mennesker sammen, korter nedavstanden mellom forbruker og bonde og setter klima på tallerken. I tillegg har vi sesongkurs og arrangementer gjennom året innenfor begge disse to temaene. Lystgårdens målgruppe er folk i hele Bergen.

Huset er en fredet og en historisk lystgård, med en stor fellesskapshage åpen for publikum og egen parsellhage. Lystgården jobber for hele Bergen og er med i det nasjonale nettverket forsentre som jobber med urbant landbruk.

Det er grasrotbevegelsen Bærekraftige liv på Landås som startet Lystgården i 2017, derfor er Lystgårdens perspektiv alltid fra sivilsamfunnets vinkel og frivillig innsats en stor del av driften. På dagtid har mange arbeidsplassen sin på Lystgården, blant annet Bærekraftige livbevegelsen som leier kontorer og bruker huset til sine arrangementer.

En praksisplass på Lystgården vil gi innblikk i hvordan det er å arbeide med økologisk og sosial bærekraft fra et grasrotperspektiv i ideell sektor. På Lystgården jobber vi både med å bistå og å utfordre kommunen med å nå sine mål om å bli den grønneste storbyen i landet. Hos oss får man mulighet til å studere sivilsamfunn, påvirkning og medvirkning.

Eksempler på oppgaver geografistudenter kan jobbe med her er:

  • Kartlegge økning av av urban dyrking i kommunen siden Bybonden ble startet og fram til i dag
  • Undersøke hvordan et gitt nabolag påvirkes av dyrkeprosjekt
  • Følge utviklingen i et nyoppstartet dyrkeprosjekt i Loddefjord som er en del av områdesatsingen.
  • Lage et kartlag i GIS over eksisterende urbane dyrkeprosjekter i Bergen
  • Lage et kartlag i GIS over potensielle områder for urbane dyrkeprosjekter
  • Være med på vårt sosial gastronomi-prosjekt: Langbordsmåltider: Planlegging, promotering og gjennomføring.
  • Undersøke effekten av vårt inkluderingsarbeid
  • Undersøke frivilligheten tilknyttet huset
  • Utforme innspill til politiske prosesser på vegne av Lystgården

Dette er som nevnt eksempler, og vi er interesserte i å utforme arbeidsoppgavene i samråd med studentenes interesser.

Søk på praksisplass hos Stiftelsen Lystgården og Bybonden i Bergen.

Vestland fylkeskommune - seksjon for plan, klima og analyse (2)

Praksisplassane er knytt til seksjon for plan, klima og analyse i Bergen. Arbeidsstad er Vestlandshuset.

Studentane vil få innsikt i korleis fylkeskommunen arbeider med samfunnsutvikling gjennom planlegging, saksbehandling og sektoroverskridane innsatsområde som klima, stadutvikling, og berekraftsmål. Dei vil og få innsikt i korleis det er å arbeida i ein stor organisasjon.

Fylkeskommunen har ansvar for å utarbeida regionale planar for fleire område. I 2023 har seksjonen to store planoppgåver i prosess. Den eine er regional plan for senterstruktur og berekraftige lokalsamfunn,  og den andre er det innleiande arbeidet med utviklingsplan for Vestland. I tillegg skal vi i setje i gang ein prosess med arealkartlegging. Seksjonen har og eit viktig arbeidsfelt knytt til kommunal plan. Dette arbeidet er handlar om å gje råd, rettleiing, og uttale til planar i kommunane i Vestland. Seksjonen har hatt ansvar for å utarbeida regional plan for klima, vedteken i 2022. Det vert i år arbeidd med iverksetting av denne planen. Seksjonen er i ferd med å byggje opp fagområde analyse som har ein viktig jobb med å framskaffa og samanstilla statistikk og annan kunnskap både i skriftleg form og i kartframstillingar. Informasjon om oppgåver seksjonen arbeider med ligg under lenka: Planlegging - Vestland fylkeskommune

Studentane som ynskjer praksisplass hos oss, vil verte invitert inn i det daglege arbeidet i seksjonen. Arbeidskvardagen kan handle om å delta i møte og eventuelt å skrive referat. Eller det kan vere å utarbeida eller å bidra med informasjon til mindre utgreiingar, presentasjonar, eventuelt informasjonsinnhenting og analyse. I den grad tidsrammene tillet det, vil det vere mogleg å delta på seminar og konferansar som fylkeskommunen arrangerer.

Vi ynskjer at studentane som kjem til oss får bruka kunnskapen som er tileigna gjennom studiet, kombinert med interesse,  og fylkeskommunen sine arbeidsoppgåver og behov. Det vil difor vere ei føremon om det vert gjennomført eit møte mellom oss ein månads tid før praksisperioden startar slik at det vert mogleg å sjå kompetanse og oppgåver i samanheng. Rettleiar ved Institutt for Geografi vil kunne delta i dette møtet.

Vi trur dei som vil trivast best hos oss er dei som arbeider sjølvstendig innanfor avtala rammer, er fleksibel, og har ei interesse for å bidra inn i eit samarbeid om oppgåveløysing.

Søk praksisplass i Vestland fylkeskommune.