Hjem
Institutt for politikk og forvaltning
Nyhet

Fornøyd forvaltning

Høsten 2020 og våren 2021 gjennomførte Norsk forvaltningspanel (NFP) første runde i en rekke flere spørreundersøkelser, til et panel av forvaltningsansatte. Nå er de første resultatene her.

Fornøyde ansatte i forvaltningen
Foto/ill.:
Colourbox

Hovedinnhold

Norsk forvaltningspanel (NFP) gjennomførte høsten 2020 og våren 2021 en spørreundersøkelse rettet mot ansatte i sentralforvaltningen. Til sammen har 2279 ansatte svart på undersøkelsen, noe som utgjør omtrent 10% av alle ansatte i sentralforvaltningen. I de kommende rundene av NFP vil en videre kunne presentere nye resultater om sentralforvaltningens virkemåte og de ansattes arbeidssituasjon.
I første runde har det blant annet blitt målt hvor tilfredse de ansatte er i sine nåværende stillinger.

Forrige måned kom de første resultatene tilbake og mye tyder på at mange i sentralforvaltningen har grunn til å smile.
 

Fornøyd forvaltning

Undersøkelsen til NFP har en brukt to spørsmål for å undersøke hvor tilfredse de ansatte er. Et flertall stiller seg positive til påstanden «jeg vil meget gjerne jobbe i denne organisasjonen i resten av mitt yrkesliv». Her svarte mer enn 60% "svært enig" eller "enig" og 25 prosent "noe uenig" og "uenig" i påstanden. 

Studien til NFP spurte også hvor ofte respondenter leter etter jobbmuligheter utenfor sin organisasjon. Her angir i overkant av 65 prosent at de «aldri» eller «nokså sjelden» er på jobbjakt, og under 10 prosent angir at de gjør dette «nokså ofte» eller «meget ofte». 
Denne undersøkelsen samsvarer også godt med resultatene fra sentraladministrasjonsundersøkelsen 2016. Forrige undersøkelse som ble ledet av Per Lægreid, Tom Christensen, Morten Egeberg og Jarle Trondal, kunne da vise til at i underkant av 25% hadde planer om å bytte arbeidsplass (Christensen m.fl. 2018, s. 62). 

I artikkelen poengterer Jacob Aars, Tobias Bach og Jarle Trondal at de nye funnene kan tyde på at ønsket om mobilitet blant forvaltningsansatte har blitt noe mindre over tid. De presiserer imidlertid at her trengs det flere analyser som eksempvis tar utgangspunkt i alder og yrkesbakgrunn.

Du kan lese hele artikkelen i Stat & Styring her.