Hjem
HMS-portalen

Kortmetoden

Kortmetoden er en kartleggingsmetode som kan brukes før eller i HMS-møtet.

Hovedinnhold

Denne framgangsmåten kan brukes av grupper på opptil 20-25 personer av gangen. Den sikrer at alles bidrag kommer med, uten at scenevante personer får dominere, og uten at det oppstår tilspissede diskusjoner om hvem som har rett. I tillegg gir den muligheten for at ting som en selv synes er ubehagelige å ta opp, likevel kommer med. Svarene er anonyme, noe som har visse negative sider når de skal brukes i utviklingsarbeid.

Kartlegging ved hjelp av kortmetoden kan også gjennomføres forut for HMS-møtet, slik at man kan korte inn selve møtet og bruke mer tid på diskusjon av tiltak. Dette kan f.eks gjøres ved bruk av SurveyXact eller tilsvarende digitalt verktøy og administreres i forkant av møtet.

Beskrivelse av kortmetoden:

  1. Del ut "post-it"-lapper som folk kan skrive arbeidsmiljøproblemer på. Skriv ett problem på hver lapp og fyll ut så mange lapper som ønskelig. Dette gjøres uten diskusjon. Pass på å informere om at de formuleringer som brukes, vil bli gjort kjent for alle.
    • Aktuelle oppgaveformuleringer kan være: "Skriv ned forhold ved det (psykososiale) arbeidsmiljøet som du finner det viktig å forbedre." og "Beskriv gode og mindre gode sider ved arbeidsmiljøet."

  2. Lappene samles inn av en person som alle har tillit til, som overfører alle problemer, uten rettelser, til en liste alle får tilbake (dersom lappene brukes i forbindelse med en dialogkonferanse, kan man stoppe her).

  3. På ny kan alle tilføye nye problemer eller omformulere gamle (på nye lapper) som så samles inn.

  4. En ny liste settes opp.

  5. På grunnlag av denne listen kan alle plukke ut f.eks. de 5-6 viktigste problemene og skrive også disse på lapper.

  6. Lappene samles inn og gir grunnlag for hvilke problemer som bør prioriteres.