Hjem
HMS-portalen

Gruppesamtale

Denne metoden bygger mye på de samme prinsippene som dialogkonferansen, men er tilpasset mindre enheter.

Hovedinnhold

Ved bruk av gruppesamtale vil kartlegging og prioritering av arbeidsområder være tema for HMS-møtet. Drøfting av tiltak og/eller fordeling av oppgaver er også aktuelt.

Forslag til program:

  1. Kartlegging av arbeidsmiljøet
    • Diskusjonen starter med at man spør om hva som er de positive sidene ved arbeidsmiljøet. Etterhvert som deltakerne kommer med momenter om dette, noteres de på en over-head e.l. slik at alle kan se. Deretter spør man om de mindre gode sidene, og disse noteres på samme måte. Etter hvert som arkene fylles, henges de på en vegg med tape.
       
  2. Klassifisering og prioritering
    • Når man på denne måten har fått frem de gode og mindre gode sidene ved arbeidsmiljøet, bør møteleder sammen med de andre møtedeltakerne forsøke å klassifisere det som er kommet frem. Man kan enten markere momenter på tavlen som man blir enige om henger sammen, eller gi et felles stikkord. Så kan man drøfte hvilke områder det skal jobbes videre med.
  3. Diskusjon om tiltak
    • Deretter kan man innlede til diskusjon om hvilke konkrete tiltak man kan sette i verk for å forbedre arbeidsmiljøet, dvs. hvordan styrke de positive sidene og redusere de negative sidene. Her kan man også ha en økt i mindre grupper, hvor man diskuterer det man mener er viktigst. Deretter bør man ha en samling i plenum hvor forslagene noteres på tavlen.
  4. Oppfølging - videre arbeid
    • Dersom man ikke blir ferdig med å diskutere tiltak, eller at forslagene er så generelle at de må diskuteres videre, får leder og verneombud i oppgave å følge dette opp, med en angivelse av tid for når dette skal være ferdig, og hvem som skal være ansvarlig.