Hjem
Institutt for informasjons- og medievitenskap
Forskerprofil

Forskerprofil: Jens Kjeldsen

Jens E. Kjeldsen er professor i retorikk og visuell kommunikasjon.

Hovedinnhold

Hvorfor er noen overbevisende og andre ikke? Hvorfor lytter vi når en person snakker, men kjeder oss når en annen tar ordet? Det utforsker Kjeldsen. Han jobber med retorikk i muntlig, skriftlig og multimodal kommunikasjon, og han har forsket på radio- og fjernsynsdebatt, visuell retorikk, politiske taler og taleskrivning (se Virksomme ord!), digitale presentasjonsteknologier, samt retorisk teori og metode.

Retorikkens virkning finnes ikke bare i kommunikasjonen eller hos den som kommuniserer, men like mye hos publikum. I siste ende er det publikum, som bestemmer om retorikk er vellykket. Derfor har Kjeldsen utviklet perspektivet og metoden retorisk resepsjonsanalyse. Her utforsker man retorikkens virkning i verden ved å analysere retoriske trekk og kvaliteter i ytringer, for så å forbinde dem med analyser av hvordan publikum mottar ytringene. Det kan man lese mer om i boken Rhetorical Audience Studies (2018).

Kjeldsen er opptatt av forbindelsen mellom teori og praksis, og bruker sin retoriske kunnskap til å hjelpe alt fra skoleelever, taleskrivere og toppledere til å kommunisere bedre. Denne forening av teori og praksis finner man for eksempel i boken Speechwriting in Theory and Practice (2019) som gir både forskning og gode råd.

Han deltar i øyeblikket på et prosjekt innvandringsdebatten i Skandinavia (se Scanpub), på et prosjekt om retorikken i pandemien (se Pandemic Rhetoric) og han leder et prosjekt om journalisters spørsmål og politikeres svar i kringkastingsdebatter

Han holder også på å utvikle nye prosjekter om troverdighet og retorisk tillit samt om retorisk bearbeiding («rhetorical working through»), som er et perspektiv, som ser på retorikk som en vedvarende kommunikativ prosess hvor mennesker involvere seg individuelt og kollektivt i å tenke over, tilpasse seg og forandre seg selv og samfunnet.

Hvis du er blitt nysgjerrig og vil finne ut hva retorikk egentlig er, da kan du jo lese Hva er retorikk.

Kjeldsen er stifter av forskningstidsskriftet Rhetorica Scandinavia, av organisasjonen Rhetoric Society of Europe, og av den nasjonale talekonkurransen Ta ordet!. Han er også leder av forskningsgruppen Retorikk, demokrati og offentlig kultur.