Hjem
Institutt for informasjons- og medievitenskap
Disputas

Disputas : Philomena Njeri Ngugi

Philomena Njeri Ngugi ved Instituttt for informasjons- og medievitenskap disputerer for ph.d.-graden med avhandlingen: "A Systematic Method for Evaluating Implementations of Electronic Medical Records Systems in Low- and Medium-Income Countries".

Samfunnsvitenskapelig fakultet
Foto/ill.:
UiB

Hovedinnhold

Opponenter under disputasen vil være:

1. opponent: Professor Patrik Eklund, Universitetet i Umeå, Sverige
 
2. opponent: Melita Hajdinjak, Førsteamanuensis, University of Ljubljana, Slovenia

Det tredje medlemmet i komiteen er: Førsteamanuensis Mehdi Elahi, Institutt for informasjons- og medievitenskap, Universitetet i Bergen

Disputasen ledes av settedekan professor Bjørnar Tessem, Institutt for informasjons- og medievitenskap.

 

Om avhandlingen

Implementering av elektroniske journalsystemer (EMR) i helsesektoren har de siste årene økt på verdensbasis. Det er drevet av løftet om forbedret kvalitet på omsorgen, pasientsikkerhet og kostnadsreduksjon. Gitt de betydelige forhåndsinvesteringene som er involvert i EMR-implementeringer, er evalueringsforskning avgjørende for å svare på nøkkelspørsmål angående suksessen til implementeringen.

Ngugi har i sin avhandling utviklet og brukt en systematisk metode for å evaluere tilstanden til EMR etter implementeringen. Metoden er basert på informasjonssystemets suksessmodellkonstruksjon. Denne metoden kan brukes i lignende tilfeller i utviklingsland. Målet er kontinuerlig overvåking og evaluering av implementering av informasjonssystemer for å fremme vellykket oppskalering og bærekraftige initiativer.

Den systematiske metoden muliggjorde utviklingen av et standardsett med indikatorer for å evaluere EMR-bruk basert på fire dimensjoner: systembruk, datakvalitet, interoperabilitet og rapportering. Oppgaven er basert på empiriske data samlet fra 213 KenyaEMR-systemimplementeringer i helseinstitusjoner over hele landet for perioden 2012–2019.

Funnene fra serverloggdataene avslørte lave systembruksnivåer som pekte på fremtredende utfordringer som dårlig administrasjon av brukerkontoer. Dette kunne ikke ha blitt avdekket ved bruk av tradisjonelle subjektive metoder som spørreskjemaer. Videre innebar metoden en kvalitativ prosess for å avdekke barrierer og tilretteleggere for bruk av EMR.

 

Personalia

Philomena Ngugi har et post-masterstipend i helseinformatikk fra University of Nairobi og en mastergrad i informasjonsteknologiledelse fra University of Sunderland, Storbritannia. Hun er veilederstipendiat ved Moi University med mange års undervisningserfaring i IT-fag. Doktorgradsavhandlingen er utført ved Institutt for informasjons- og medievitenskap, Det samfunnsvitenskapelige fakultet. Hovedveileder var professor Ankica Babic, og biveileder var professor Martin Were. 

 

Praktisk

Møte med kandidaten etter disputasen

Det vil være mulig å delta i digitalt møterom for meet and greet direkte etter disputasen for å møte kandidaten. Her vil det være mulig å slå på kamera og mikrofon.

Hvordan delta i digital disputas

Velkommen til virtuell disputas! Klikk på lenken på siden for å delta i disputasen.

Disputasen starter presis kl. 11.00. Du kan når som helst forlate og komme inn igjen i møtet. Dersom du ikke har brukt Zoom tidligere anbefaler vi at du trykker på lenken i forkant for å laste ned programmet.

Publikum kan kun observere og har ikke anledning til å slå på kamera. Vi anbefaler å velge «Speaker view». Dette velger du oppe til høyre i bildet når du er i Zoom.

Opponent ex auditorio melder seg per epost til knut.risnes@uib.no innen kl. 12.30 10. desember, eller innen pausen inntreffer. Andre spørsmål kan også sendes hit.

Siden møtet foregår digitalt er det alltid en fare for at nettet faller ut eller lignende. Derfor vil prøveforelesningen og disputasen bli tatt opp. Opptaket vil kun bli brukt dersom et eller flere komitémedlemmer mister forbindelsen. Så fort komitéen har godkjent prøveforelesning og disputas blir opptakene slettet.

Avhandlingen kan leses digitalt på: https://hdl.handle.net/11250/2831496.

 

Åpent for alle interesserte.