Hjem
Det juridiske fakultet
BECCLE-Seminar

Fastprisavtalen for bøker

Portrett av Sørgård
Inviterte til diskusjonen er konkurransedirektør Lars Sørgard (bildet), professor og økonom Øystein Foros (NHH), og førsteamanuensis og jurist Ronny Gjendemsjø
Foto/ill.:
NHH

Hovedinnhold

Seminaret er gratis og åpent for publikum

Den norske bokavtalen innebærer at forlagene fastsetter prisen på nye bøker. Alle forhandlere må holde den fastsatte prisen til 1. mai året etter utgivelse. Avtalen gjelder ut 2018, og bransjen har så langt fått unntak fra konkurranseloven § 10.

Forlagene argumenterer for at avtalen gir et større mangfold av bøker og hjelper nye forfatterskap. Konkurransetilsynet har vært kritisk og har argumentert for at bokavtalen kan undergrave kulturpolitiske målsettinger ved at den fører til høyere priser på ny norsk litteratur. I fjor varslet også ESA at de ville undersøke om bokavtalen går for langt og bryter med EØS-avtalen.

Regjeringen har nylig foreslått å utvide den eksisterende fastprisordningen til å gjelde i ett år fra utgivelsesdato. I tillegg vil de at den nye avtalen skal gjelde i fire år, i stedet for to som i dagens avtale. Forslaget skal snart ut på høring.

Til å diskutere dette har vi invitert konkurransedirektør Lars Sørgard, professor og økonom Øystein Foros (NHH), og førsteamanuensis og jurist Ronny Gjendemsjø (UiB og BECCLE).