Hjem
Det juridiske fakultet
HAVVIND | JUSS

Stortinget peker på UiB som midtpunkt for havvind

Stortingets energi- og miljøkomité peker på Bergen som kunnskapssenter for flytende havvind. Det juridiske fakultet ved UiB har en sentral rolle.

Flytende havvindmøller.
Jussen rundt havvind styrer næringen og hvilke virkninger omgivelsene og naturen til syvende og sist må tåle.
Foto/ill.:
Colourbox.

Hovedinnhold

Flertallet i komiteen mener det er et stort behov for å styrke det tverrfaglige kunnskapsgrunnlaget om havvind for å sikre et best mulig beslutningsgrunnlag innenfor bærekraftige rammer. 

Komitéens flertall viser til at en satsning på havvind er mer enn bygging av turbiner. 

«Det må tas hensyn ressurskartleggingen (vindforholdene), plasseringen av vindparker i henhold til dette, ulike miljøaspekter og andre konsekvenser i forbindelse med både konsesjoner, utbygging og drift. For å få dette til mener flertallet at vi må satse på bred forskning og relevant utdanningstilbud innen havvindenergi, både ved ordinære studietilbud og etterutdanning.»

Viktig juridisk kompetanse

I sin innstilling peker flertallet i komitéen på behovet for et kunnskapssenter for tverrfaglig forskning. I sammenheng med dette nevner komitéen konkret Bergen Offshore Wind Centre (BOW) som et senter som bidrar til det tverrfaglige kunnskapsgrunnlaget. Sammen med forskere fra biologi, informatikk, sammenlignende politikk og geovitenskap, så spiller juss en sentral rolle.

– Det er jussen ved havvind som styrer næringen og hvilke virkninger omgivelsene og naturen til syvende og sist må tåle.  Jussen legger også rammer for økonomien og tempoet i utbyggingen, ved å avgjøre for eksempel pantsettingsmuligheter og krav til konsesjonsutgreiinger med ulike tidsfrister, sier professor Sigrid Eskeland Schütz.

Samtidig er det for tiden magne spørsmål knyttet til det å drive såkalt legal engineering.

– Mer enn å tolke gjeldende regler, er det snakk om å bidra til et bærekraftig rettslig rammeverk. Det å kunne ha et sterkt tverrfaglig miljø tilgjengelig i dette utviklingsarbeidet er uvurderlig, sier Schütz.

Lærer av hverandre


En av BOWs store styrker er nettopp senterets tverrfaglighet, ifølge førsteamanuensis Ignacio Herrera Anchustegui, ved Det juridiske fakultet, UiB.

– Informasjonen går begge veier, og slik lærer vi av hverandre. Forskerne våre bruker fakta for å berike studiet av juridiske regimer. Senterets ikke-juridiske forskere får forståelse for regulatoriske regimer, grenser og muligheter. Dette forankrer forskningen mer til virkeligheten, og den blir bedre i stand til å oppdage mangler, sier Anchustegui.

Innstillingen fra energi- og miljøkomitéen kommer i tillegg til regjeringens uttale om at de skal satse på havvind i de neste årene.  Da annonserte regjeringen at de vil tildele konsesjoner for 30 GW havvind innen 2040. 30 GW vil gi nesten like mye strøm som dagens vannkraftproduksjon.