Hjem
Det juridiske fakultet
kandidatarrangementet 2011

Kinas ambassadør til Dragefjellet

Fredag 17. juni blir de nyutdannede juristene feiret med pomp og prakt. På vei ut i arbeidslivet får de også med seg siste nytt fra Midtens rike.

Hovedinnhold

I kinesisk mytologi varsler drager hell og lykke. Det kan være om makt, visdom, fruktbarhet eller verdighet. Dette er også noen av egenskapene dekan ved Det juridiske fakultet Asbjørn Standbakken håper kandidatene tar med seg fra Dragefjellet.

Men det er ikke denne koblingen til kinesisk kultur som var hans motivasjon for å invitere den kinesiske ambassadøren som gjestetaler til kandidatarrangementet.

Samhandelen mellom Norge og Kina i vekst

– Jeg ser på forholdet mellom Norge og Kina som svært viktig, forteller han. Vi har mange felles interesser, og norske jurister vil bli nødt til å samarbeide med kollegaer i Kina i fremtiden.

Ambassadør Tang Guoqiang vil i sin tale fokusere på dagens forhold i Kina, på det juridiske systemet og Kinas utenrikspolitikk.

– Jeg ser veldig frem til ambassadørens tale, sier Strandbakken, som er opptatt av utfordringene de nyutdannede juristene vil møte i et internasjonalt samfunn. Han mener det er viktig at kinesisk rettskultur blir bedre kjent for vestlige jurister.

Forbindelsene mellom de to landene blir mer og mer omfattende på alle plan. Et hundretalls norske firmaer er representert i Kina, og samhandelen vokser kraftig. Antallet turister øker hvert eneste år, begge veier. Det pågår et utbredt forskningssamarbeid, og utdanningssamarbeidet er i stadig utvikling. Kinesiske studenter utgjør nå den største gruppen av utenlandske studenter i Norge.

– Også her ved Det juridiske fakultet har vi bestemt oss for å utvide samarbeidet med kinesiske universiteter, forteller Strandbakken. I oktober i fjor besøkte vi Renmin University i Beijing, og nå planlegger vi en ny reise for å få i stand en samarbeidsavtale.

Internasjonalisering av retten

– Flere og flere av studentene vi utdanner vil ende opp med spennende jobber i utlandet, spår Strandbakken. Han kan glede seg over at mer enn en tredjedel av kandidatene har reist på utveksling i løpet av studiet.

Også her hjemme vil studentene møte et arbeidsliv som blir stadig mer påvirket av internasjonale forhold. Kunnskap om språk og ulike kulturer vil være viktige faktorer for å lykkes.

Internasjonalt samarbeid er en del av hverdagen i mange bransjer, der landene i øst vil være særlig viktige samarbeidspartnere gjennom handel og utvikling for øvrig, sier Strandbakken.

Det er ikke lenger slik at norske jurister bare forholder seg til norske rettskilder. Norske rettspørsmål avgjøres og påvirkes mer og mer på grunnlag av internasjonale rettsnormer. Jurister er ofte mellomledd mellom norske aktører og utenlandske parter, og driver forhandlinger og kontraktspraksis som ofte reguleres av internasjonal rett. I tillegg skjer det statig oftere at norske advokater prosederer saker for utenlandske domstoler.

Mange muligheter og gode utsikter

De nyutdannede juristene som forlater Dragefjellet etter fem års studier, er klare for å praktisere rettsvitenskap i et utall ulike roller, i en lang rekke bransjer. Undersøkelser viser at nyutdannede jurister klarer seg svært bra på arbeidsmarkedet.

– Masterstudiet i rettsvitenskap er en allsidig utdannelse, og alle bransjer trenger jurister. Jeg trygg på at kandidatene vil ende opp i givende og utfordrende jobber, sier dekan Asbjørn Strandbakken.

– Men de dyktige forskerspirene håper vi selvsagt å få beholde selv, understreker han.