Hjem
Det juridiske fakultet
News

Fornøyde jusstudenter

Nokuts studiebarometer viser at jusstudentene i Bergen er mer fornøyde med kvaliteten på studiet enn jusstudenter ved andre juridiske utdannelser i landet.

Tre jenter gjør gruppearbeid.
Susanne, Beatrice og Ylva flyttet alle fra Oslo til Bergen for å studere rettsvitenskap.
Foto/ill.:
Veronica Ljosheim

Hovedinnhold

Tidligere denne måneden ble resultatet fra Nokuts nasjonale spørreundersøkelse om studiekvalitet offentliggjort i Studiebarometeret. Studiebarometeret fokuserer på studiekvalitet på studieprogramnivå, og gjør det mulig å sammenligne studieprogrammer mellom institusjoner i en offentlig tilgjengelig nettportal.


Tall fra 20 ulike juridiske utdannelser i Norge er tilgjengelig i Studiebarometeret. Mest interessant er det å sammenligne de tre masterprogrammene i rettsvitenskap, altså programmene ved Universitetet i Bergen (UiB), Universitetet i Oslo (UiO) og Universitetet i Tromsø (UiT).  Integrert masterprogram i rettsvitenskap ved UiB og master i rettsvitenskap ved UiT scorer høyest på helhetsvurderingen av studiet. Begge har en gjennomsnittscore på 4,5 av 5. Gjenomsnittet for alle juridiske utdannelser i landet er 3,7.

- Det er veldig tilfredsstillende for oss at studentene våre er godt fornøyde med studieopplegget i Bergen, sier dekan Asbjørn Strandbakken.

- Utfordringen for oss er å bli ytterligere bedre. Vi har indetifisert to konkrete forhold vi skal få orden på, nemlig pc på eksamen og bedre fasiliteter i gamlebygget, slår Strandbakken fast.

Godt undervisningsopplegg

Av de tre masterprogrammene, er det bergensstudentene som er mest fornøyde med undervisningen og eksamen, inkludert veiledning og oppfølging. 

Oslojentene Ylva Løvik, Susanne Caspersen og Beatrice Ignacius bekrefter funnene. De valgte alle å flytte vestover nettopp på grunn av undervisningsopplegget i Bergen.

- Vi tror at studiet i Bergen får høyest poengsum på helhetsvurderingen på grunn av «bergensmodellen». Jussutdannelsen i Bergen har et godt rykte! Her har vi mer obligatorisk gruppearbeid, og vi gjør oss ferdig med ett emne om gangen og tar eksamen før vi går videre til neste emne. I tillegg har vi mye metodeundervisning, noe som er veldig bra! sier de.

Dekan Asbjørn Strandbakken mener at gode skriveferdigheter særpreger jurister utdannet fra Bergen.

- Det er et stort omfang av skriftlige arbeider på studiet, noe som gjør at våre studenter er veldig godt skolert når det gjelder utforming av juridiske tekster, forklarer han.

Yrkesrelevant studium

På spørsmål om studentene i undersøkelsen tror at studiet de går på er relevant med sikte på aktuelle yrkesområder, scorer alle de tre masterprogrammene høyt. Bergen får 4,7 av 5, mens Oslo og Tromsø får 4,6. Gjennomsnittet for alle de juridiske utdannelsene er 3,2.

Ylva, Susanne og Beatrice går på sitt 4. studieår, og føler seg klar for arbeidslivet. De mener at den praktiske tilnærmingen Det juridiske fakultet i Bergen har til jussen, er en klar fordel med å studere her.

- Hvis du har bestemt deg for å studere juss, vil vi absolutt anbefale Bergen. Fordi utdannelsen er så praktisk rettet, blir vi mer klar for arbeidslivet. Og så har vi det veldig kjekt i Bergen, smiler østlendingene. 

 

Sammenlign studieprogrammer selv på studiebarometeret.no.