Hjem
Det juridiske fakultet
Nyhet

Innfører obligatorisk engelsk spesialemne

Det juridiske fakultet innfører obligatorisk engelsk emne på masterprogrammet i rettsvitenskap for at studentene skal bli bedre rustet for arbeidslivet.

Verdenskart
Illustrasjonsfoto
Foto/ill.:
www.colourbox.com

Hovedinnhold

På 4. eller 5. studieår kan studenter på masterprogrammet i rettsvitenskap velge spesialemner etter eget ønske. Til nå har få norske studenter valgt spesialemner som undervises på engelsk. Ved å innføre et krav om at ett av spesialemnene som velges må ha engelsk som undervisningsspråk, sikrer fakultetet at alle som går ut av universitetet med en mastergrad i rettsvitenskap har en viss kompetanse og erfaring med juridisk fagspråk på engelsk. Endringen trer i kraft fra høstsemesteret 2016.


Interkulturell kompetanse


Visedekan for undervisning, Bjørnar Borvik, mener at det nye kravet vil gi studentene en fordel i arbeidslivet.

– I tillegg til økte språkferdigheter, vil engelske spesialemner gi studentene internasjonal erfaring og interkulturell kompetanse fordi de studerer sammen med internasjonale studenter. Dette er noe arbeidslivet i dag forventer av jurister, påpeker Borvik.


Høstsemesteret 2015 tilbyr fakultetet 27 spesialemner, hvorav 13 av emnene undervises på engelsk. De fleste som tar disse emnene, er de rundt 150 internasjonale studentene som er på utvekslingsopphold i Bergen.


– Jeg tror at grunnen til at så få norske studenter velger å ta engelske spesialemner er fordi det er så mange som reiser på utveksling. Jeg tror at de som velger å ta hele utdanningen i Norge, har tenkt at de vil fordype seg i norsk rett, sier Emilie Kristoffersen, leder av Juridisk Studentutvalg (JSU).


Kristoffersen påpeker at fordypning i nasjonal rett ikke lenger er nok.


– Det holder ikke lenger å bare forholde seg til nasjonal rett. Ulike rettsområder, som for eksempel kjøpsrett og folkerett, krever at vi må forholde oss til ulike internasjonale regelsett, sier hun.


Kvalitetsreformen


I Kvalitetsreformen i høyere utdanning som ble iverksatt i 2003, ble det understreket at internasjonalisering skulle være en del av en helhetlig strategi ved universitetene og høyskolene. Siden da har fakultetet jobbet aktivt med internasjonalisering av studiet, både ved å legge bedre til rette for studenter som vil ta et utvekslingsopphold i utlandet, og ved ha et godt apparat for å ta i mot internasjonale studenter som vil studere ved Det juridiske fakultet i Bergen. Satsingen på internasjonaliseringsarbeid har gitt gode resultater, og den høye andelen studenter som velger å reise på utveksling (ca. 50 %) gjør at fakultetet er i en særklasse både ved UiB, nasjonalt og internasjonalt.


Ved at fakultetet nå gjør det obligatorisk med et engelsk emne i graden, vil også de studentene som tar hele utdanningen sin i Norge få internasjonale impulser og erfaringer. De norske studentene vil i større grad enn i dag integreres med de internasjonale studentene, og på den måten kunne bygge et rikere nettverk. Mange av emnene undervises av utenlandske fagpersoner som er anerkjente spesialister innen sine fagfelt.


– At spesialemnene samler studenter og forelesere med bakgrunn fra flere ulike rettskulturer, vil åpne for interessante meningsutvekslinger i forelesningene, og det vil bidra til å gi studentene ny forståelse for egen rettskultur, forteller undervisningsdekan Borvik.


Også Juridisk studentutvalg er enstemmig positive til det nye vedtaket.


– Det er viktig at utdanningen er i tråd med det som skjer internasjonalt, og at vi er med på samfunnsendringene i verden, understreker Kristoffersen.