Hjem
Klinisk institutt 1
Nyhet

Prisdryss for K1

Torsdag 18. juni feiret fakultetet seg selv med å gi ut utdannings- og forskningsprisene for 2014 i en høytidelig seremoni i BB-bygget. Her mottok K1 fire av åtte priser! I tillegg ble Anestesi valgt til beste fagmiljø av årets avgangskull, kull09A, på sin avslutnings-seremoni fredag 19 juni!

Prisvinnarar: Stein Ove Døskeland, Dag Moster for Mette Tollånes, Jim Lorens, Oddrun Gudbrandsen, Ute Kessler, Rune Bjørneklett
Prisvinnarar: Frå venstre Stein Ove Døskeland (Falchs seniorpris), Dag Moster for Mette Tollånes (årets publikasjon), Jim Lorens (årets forskingsgruppe), Oddrun Gudbrandsen (årets framifrå forskingsformidlar), Ute Kessler (årets ph.-d.-arbeid), Rune Bjørneklett (undervisningsprisen), Gunnar Høvding for Seksjon for oftalmologi (studiekvalitetsprisen) og Marit Bakken for Masterprogram i biomedisin (internasjonaliseringsprisen).
Foto/ill.:
Jørgen Barth, UiB

Hovedinnhold

Årets ph.d.-arbeid

Årets ph.d.-arbeid ble tildelt til Ute Kessler: “Electroconvulstive therapy for bipolar disorder depression”. I begrunnelsen skriver fakultetet: ”Dette PhD-arbeidet utgår fra Klinisk institutt 1 med Arne Vaaler, Helle Schøyen, Ketil Ødegaard og Åsa Hammer i veilederteamet.
I sitt doktorgradsarbeid har Ute Kessler studert effekt av ulike behandlingsmodaliteter ved alvorlig bipolar depresjon. Arbeidet inkluderer en randomisert kontrollert undersøkelse der Kessler som den første i verden har kunnet vise at elektrokonvulsiv behandling (ECT) er mer effektivt enn best tilgjengelig medikamentell behandling ved denne tilstanden. Kessler har også studert kognitive effekter av ECT, som har vært viktige for å kunne vurdere behandlingens indikasjoner. Artikkelen i avhandlingen som presenterer hovedfunnene vedrørende behandlingseffekter har vakt særlig stor internasjonal oppsikt, og ble bl.a. omtalt i New England Journal of Medicine i januar 2015 som en av de ti viktigste artiklene innen klinisk psykiatri i verden i 2014.
Ute Kessler er således en verdig vinner av Det medisinsk-odontologiske fakultets pris for Årets PhD-arbeid 2014”.

 

Årets fremragende forskningsformidler

Årets fremragende forskningsformidler ble tildelt Oddrun Gudbrandsen. I begrunnelsen skriver fakultetet:"Oddrun Gudbrandsen er ernæringsforsker, og hun har de siste årene vært synlig og tydelig formidler av forskning og akademisk arbeid til et stort publikum, både i akademia, helsevesenet, industrien og for folk flest. Hun har hatt en vedvarende høy profil i tradisjonelle lokale og riksdekkende medier som aviser, radio og TV, samt i ulike sosiale medier. På denne måten har Gudbrandsen både tilgjengeliggjort forskningsresultater og egne vurderinger på en måte som har gjort henne svært ettertraktet som formidler. Gudbrandsen har en egen evne til å engasjere, og hun har gjennom sin formidling bidratt til både kunnskap og debatt om ernæring og tilgrensende helseutfordringer både for barn og voksne. Det skal også legges til at Oddrun Gudbrandsen også er en høyt verdsatt studentforeleser.
Samlet har Oddrun Gudbrandsen satt både egen og andre ernæringsforskning på dagsorden på en forbilledlig måte, og hun er således en verdig vinner av ”Årets pris for fremragende forskningsformidling 2014” ved Det medisinsk-odontologiske fakultet."

 

Studiekvalitetsprisen

Studiekvalitetsprisen gikk til seksjon for oftalmologi, og ble mottatt av seksjonsleder Gunnar Høvding.  Han berømmet sine kolleger og særlig Jørgen Krohn som står bak ideen som prisen er tuftet på. Det dreier seg om et nytt, frivillig undervisningstilbud for å styrke legestudentenes praktiske ferdigheter i oftalmoskopi. I begrunnelsen sier fakultetet at prosjektet er ”et forbilledlig undervisningselement med betydelig overføringsverdi. Undervisningen er studentaktiviserende og motiverende, har direkte overføringsverdi, og har også resultert i en publikasjon i internasjonalt tidsskrift… Opplegget vant The Informa Healthcare Award 2014. Publikasjonen ble også «most read online article» knyttet til denne prisen.”

 

Undervisningsprisen

Undervisningsprisen ble tildelt Rune Bjørneklett for eksepsjonelt gode tilbakemeldinger fra studentene gjennom flere år, til tross for at han kun har undervist i få år. I begrunnelsen heter det videre at: ”I samme tidsrom har nyreseksjonen jevnt over blitt evaluert som den beste, eller en av de beste, seksjonene innen indremedisin av studentene. Bjørneklett har vært den viktigste årsaken til dette.”

 

Priser til andre institutter:

 

Internasjonaliseringsprisen

Vi føler at vi har en bitteliten del av internasjonaliseringsprisen også, som ble tildelt masterprogrammet i biomedisin, der K1 bidrar med veiledere.

 

Årets forskningsgruppe 2014

Prisen for ”Årets forskningsgruppe” i 2014 forskningsgruppe for «TUMOR CELL PLASTICITY» ved dets leder professor Jim Lorens ved Institutt for biomedisin. Lorens er også nodeleder i Senter for fremragende forskning, Centre for Cancer Biomarkers (CCBIO).

Les mer om dette her.

 

Årets publikasjon

Mette Tollånes, Allen J Wilcox, Rolv Terje Lie, Dag Moster: Familial risk of cerebral palsy: Population based cohort study. BMJ 2014;349:g4294.

 

Falchs seniorpris

Professor Stein Ove Døskeland, Institutt for biomedisin.

 

Gratulerer til alle!