Hjem
Avdeling for kulturhistorie
Humleprosjektet

Humleprosjektet

Humle har hovedsakelig blitt brukt til ølbrygging, men den har også vært brukt til sovemidler og til antibakterielle formål. Det som er mindre kjent er at humlefibre har vært benyttet til fremstilling av både tau og papir.

Humle
Foto/ill.:
Humle

Hovedinnhold

Humle (Humulus lupulus, L.) er en flerårig slyngplante. Den tilhører familien Cannabis (Cannabaceae). Arkeologiske funn av humle i Europa går tilbake til i hvert fall sjette århundre e.Kr. De eneste bastplantefibrene som ellers var tilgjengelige til fremstilling av tekstiler i det gamle Europa, var lin (Linum usitatissimum, L.), hemp (Cannabis sativa, L.) og brennesle (Urtica dioica, L.).

Det er imidlertid vanskelig å skille humle fra andre bastfibre. Gjennom humleprosjektet prøver å finne de fiberegenskapene som, når påvist i et arkeologisk eller historisk materiale, gir en sterk indikasjon på at fibrene er av humle.

Dette er et tverrfaglig prosjekt som knytter Botanisk hage og Konserveringsseksjonen, begge Universitetsmuseet i Bergen, sammen med Institutt for fysikk og teknologi ved Universitetet i Bergen.

Prosjektet er støttet av Olav Golle og Miranda Bødtkes legat.