Hjem
Styre og ledelse
Seminar

 Hvorfor skal historie ut til folk – og hvordan?

Velkommen til seminar på Litteraturhuset med forfatterne og historikerne Bergsveinn Birgisson, Mona Ringvej og Svein Atle Skålevåg.

Bilde av ny æresdoktor ved UiB Bergsveinn Birgisson
Bergsvei Birgisson er i Bergen i forbindelse med oppnevningen som æresdoktor ved UiB 2. juni.
Foto/ill.:
Helge Skodvin

Hovedinnhold

I en panelsamtale vil forfatterne og historikerne Bergsveinn Birgisson, Mona Ringvej og Svein Atle Skålevåg diskutere historieformidling. Hvordan formidle historien og hva er institusjonenes rolle og ansvar for historieformidling? Her ligger en rekke problemstillinger under: Hva er historiefagets status i kunnskapspolitikken og utdanningen? På hvilke måter har historien relevans? Hva kan formidleren tillate seg i forhold til forskeren? Hvor går grensene mellom fakta, fortolkning og fiksjon? Hva er historiske linjer og sammenhenger? Hvilken rolle spiller den gamle idéen om historien som "livets læremester" i forhold til en kvalitetssikret formidling av fortiden? Kan vi uten problemer kvitte oss med slike idéer?

Paneldeltakerne har alle, på ulike måter, markert seg som fremragende og nyskapende formidlere av historie, og etter korte innledninger vil det være paneldebatt og åpning for spørsmål fra publikum.

Ordstyrer: Frode Molven