Hjem
Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
SDG

Deltar på FN-toppmøte

I mange år har Dr Alicia Donnellan Barraclough (30) jobbet for bærekraft, både på fritiden og i sin karriere i økologi. I august fikk hun en e-post fra FN.

Dr. Alicia Donnellan Barraclough sitter på kontoret sitt
Dr. Alicia Donnellan Barraclough deltar på FNs klimatoppmøte
Foto/ill.:
Randi Heggernes Eilertsen, UiB

Hovedinnhold

21. september samles lendende unge klimaforkjempere fra hele verden i New York for å delta på FNs Youth Climate Summit. En av dem er Dr. Alicia Donnellan Barraclough, forsker i postdoktorstilling i teamet til Universitetet i Bergen sin UNESCO-chair (ledet av dr. Inger Måren).

- Biosfæreprogrammet ser på mennesker som en del av naturen. Det prøver ikke å separere dem, eller å si at mennesker er onde og ikke burde gjøre tingene vi gjør, sier Barraclough.

Hun forsker på økologi, som vil si at hun studerer natur og sosiale systemer i sammenheng med hverandre. Også før hun flyttet til Bergen har hun studert UNESCO-biosfæreområder i både New Zealand og Spania.

- Programmet fokuserer i stedet på å finne ut hvordan vi kan leve i harmoni med naturen. Det er en måte å skape en plattform for folk som har idéer om hvordan vi kan forbedre ting, og gjøre det mulig å utvikle disse idéene. Dette er idéer som allerede finnes i mange forskjellige sektorer.

Selv om hun har håp for at vi kan skape en bærekraftig verden, mener hun også at vi må ta situasjonen vår seriøst, samt arbeidet som skal til for å nå målene. Hun fremmer viktigheten av forskning som gjør en forskjell «i virkeligheten»:

- Vi er midt i en biodiversitets- og klimakrise. Det er lett for at forskning bare blir relevant for den akademiske verden, så for oss er det viktig å arbeide med folk som er ute og arbeider med konsekvensene av for eksempel klimaendringer eller manglende matsikkerhet.

Fra Norge til Kina til USA

Hun har så vidt vært tre måneder i jobben på UiB, men Barraclough har på ingen måte startet rolig. Hun har akkurat vært i Kina for å delta på MAB Youth Forum, hvor representanter fra sine respektive biosfæreområder har utvekslet erfaringer og diskutert veien videre.- Forumet er en utrolig samling av mennesker fra hele verden og fra alle samfunnslag. Det bestod av aktiv diskusjon som fremhevet unge menneskers bekymringer om de store utfordringene vi står ovenfor.

- Forumet er en utrolig samling av mennesker fra hele verden og fra alle samfunnslag. Det bestod av aktiv diskusjon som fremhevet unge menneskers bekymringer om de store utfordringene vi står ovenfor, forteller Barraclough.

Dr. Alicia Donnellan Barraclough i Kina, fremfor stor informasjonsoppslag om Nordhordaland biosfæreområde

Barraclough i Kina som representant for Nordhordaland Biosfæreområde på MAB Youth Forum

Foto/ill.:
Privat

Fra Kina har hun reist direkte til New York, hvor hun skal delta på FNs Youth Climate Summit den 21. september. Over 7000 unge mennesker sendte inn søknader om å få mulighet til å delta på toppmøtet, men Barraclough var ikke en av dem. Hun mottok helt uventet en e-post fra FN med beskjed om at de hadde lagt merke til arbeidet hennes, og var imponerte over hennes engasjement i klimasaken. Vedlagt lå en invitasjon til New York.

- Jeg var så glad. Dette er en veldig viktig del av arbeidet mitt. Jeg har vært mye involvert i arbeid rundt klima, også utenfor jobben min, og har arbeidet mye med den «kjedelige» delen av organisering av grasrotbevegelser. Det var kjempegøy å se at innsatsen som ikke bare jeg, men vi alle gjør blir lagt merke til, sier Barraclough.

- Jeg synes også det er kult at invitasjonen var klar på at mange av de inviterte er aktivister. Jeg synes dette var fint, da «aktivist» i noen tilfeller har en tendens til å bli brukt som et slags skjellsord. Det er godt å se at de som har jobbet så hardt i frontlinjene får litt annerkjennelse.

Verdien av ungdommens innsats

En måte Barraclough har vært aktiv i bærekraftsbevegelsen har vært gjennom å engasjere ungdom til å bry seg om klima. Når hun bodde i New Zealand holdt hun foredrag for elever på high-schools (tilsvarende norsk videregående skole). Det hun opplevde der gav henne håp:

- Å snakke med ungdom gjør sterkt inntrykk, for verden er helt på randen av noe sykt, og det kan føles som om ikke gjør noe, og for ungdommene gir det ikke mening. Du kan være kynisk og du kan være mistenksom, men jeg mener det er viktig å feire suksess. Jeg synes dette engasjementet er en stor suksess.

Dette er den første gangen FN har inkludert en ungdomsdel i klimatoppmøtet deres. Hun gir ungdommene selv æren for denne utviklingen.

- Mye av presset for dette har vært fra alle klimastreikene som har blitt arrangert det siste året, og engasjementet fra den yngre generasjonen for å få i gang tiltak mot klimaendringene. FN toppmøtet er ment å være veldig fokusert på tiltak. Det er ikke meningen at det skal brukes til å filosofere over større systematiske spørsmål; formålet er å finne ut hva vi kan gjøre akkurat nå.

Håp for fremtiden

- Jeg tror vi står ovenfor store utfordringer, og jeg tror ikke alt kommer til å gå greit, sier Barraclough om fremtiden.

- Men jeg tror vi kan jobbe hardt sammen for å få ting til å gå så greit som mulig. Det er folk som jobber på alle nivåer, fra de som produserer mat til de som jobber med økonomien, som jobber med denne problemstillingen, og som jeg har stor tro på.

FNs klimapanel publiserte i fjor en rapport med et estimat av konsekvensene av to graders global oppvarming. De vil med stor sannsynlighet være verre enn tidligere antatt. Det kan være lett å bli pessimistisk når det kommer til menneskehetens evne til å gjøre endringene som skal til i tide, men Barraclough mener dette bør unngås:

- Vi trenger en ny historie. Vi har en historie om hvordan mennesker er fæle og at vi ødelegger alt, og at vi aldri kommer til å klare å organisere oss godt nok til å unngå katastrofe… Jeg synes vi trenger en bedre historie enn det. Når jeg tenker på fremtiden, tenker jeg på den utrolige kapasiteten mennesker har for å bry seg. Om vi ikke brydde oss hadde ikke noe av det jeg snakker om vært i gang. Vi kommer til å måtte jobbe hardt, og det kommer noen ganger til å være smertefullt, men det finnes reelt håp.

 

UN Climate Youth summit avholdes 21. september, og kan sees på nett. Se FNs nettsider for mer informasjon.

For oppdateringer om hennes reiser kan du følge Barraclough på twitter: @A_MayDB