Hjem
Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet

Hvordan styrke realfagene?

Rekruttering, frafall og gjennomstrømming er tema for nasjonal konferanse ved UiB.

Hovedinnhold

Den 9. og 10. februar arrangeres årets nasjonale MNT-konferanse i Bergen. Dette er en erfaringsspredningskonferanse som tar opp tema knyttet til rekruttering, frafall og gjennomstrømming innen realfag og teknologi. Konferansen arrangeres av Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, Universitetet i Bergen, på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet.

 

Stor og variert deltagelse
Årets konferanse har tittelen ”Kunnskap for fremtiden” og fakultetsdirektør Bjørn Åge Tømmerås kan melde om stor og variert deltagelse: ”Vi har ca 150 påmeldte fra alle deler av Norge, det vil også komme deltagere fra Danmark! Så denne konferansen vil bli en flott møteplass for alle som jobber med å styrke realfagenes plass og rolle i samfunnet”.

 

Et spennende og variert program
Tømmerås kan by på et spennende og variert program: ” Konferansen åpner med et innlegg av Kyrre Lekve, statssekretær for forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland i Kunnskapsdepartementet. Lekve vil ta for seg regjeringens nasjonale satsing på realfag. Deretter vil vi rette fokus mot ungdommers valg og bortvalg, og hvilke utfordringer dette gir for MNT-fagene. I denne delen av programmet vil det bli foredrag av Camilla Schreiner (Naturfagssenteret), Helge Brovold (Renatesenteret), Guðrún Jónsdóttir (UMB) og UiBs egen Roger Stand ved Senter for vitenskapsteori”, forteller Tømmerås.

 

Arbeidsgrupper
Etter at den første bolken på programmet er unnagjort, vil det bli arrangert en rekke parallellsesjoner med arbeidsgrupper. ”Tanken bak disse arbeidsgruppene er at konferansedeltagerne skal kunne få muligheten til å komme med sine egne innspill. Vi vil legge opp til en rekke spennende diskusjoner, relatert til plenumsforedragene tidligere på dagen”, sier Tømmerås.

I tillegg til arbeidsgruppene, vil Laila Linde Lossius dele sine erfaringer fra undervannsteknologistudiet ved HiB. Videre vil Aase Bergmann (NHO Hordaland) fortelle om lektor II ordningen.

Konferansens første dag avsluttes med en paneldebatt ledet av Rein Aasland (Molekylærbiologisk institutt). Debatten tar opp følgende problemstilling: ”Hva kan gjøres for å fremme rekruttering til MNT-fagene?”

 

Sosial hygge
Etter at en innholdsrik første konferansedag går mot slutten, vil det finne sted flere sosiale arrangementer: ”Siden vi befinner oss på VilVite, er det naturlig å benytte anledningen til en liten omvisning på Bergens flotte vitensenter. Det er sikkert mange konferansedeltagere langveis fra som er spente på hvordan VilVite ser ut. I denne delen av programmet vil vi også få besøk av de entusiastiske fysikkshow-studentene ved Institutt for fysikk og teknologi, som vil glede folk med sine mange artige eksperimenter. Senere samme kveld går turen til Fløien Folkerestaurant, hvor vi vil arrangere en fellesmiddag for alle deltagerne”, forteller Tømmerås.

 

Aktuelle rekrutteringsaktører nasjonalt
På konferansens andre dag rettes blikket mot aktuelle rekrutteringsaktører i det nasjonale MNT-landskapet. Først ut er Marianne Ødegaard (Naturfagsenteret), som vil fortelle om resultatene fra evalueringen av de norske vitensentrene. Denne evalueringen ble gjort for noen måneder siden, og der kom Bergens eget vitensenter, VilVite, best ut. Etter Ødegaard vil adm.dir. ved VilVite, Svein Anders Dahl, fortelle om erfaringene de har gjort så langt. Deretter vil Randi Taxt, styreleder i PROREAL i Norges forskningsråd, fortelle om erfaringer knyttet til Profileringsprogrammet for realfagene. Dette vil bli etterfulgt av en presentasjon av PROREAL-prosjektet ”To på tur” ved Miriam Meling og Reidun Sletten, masterstudenter ved UiO. Sesjonen avsluttes av Knut Mørken (UiO), som vil snakke om ”Simulering – realfagenes tredje bein”.

 

Norman, Sandvik og Rieber
Konferansens avsluttende del har fått tittelen ”Realfagene og samfunnet”, og i denne bolken kan Tømmerås fortelle om en rekke spennende samfunnsaktører som kommer for å holde innlegg: ”Først vil Victor Normann (NHH) se på hva det vil bety hvis vi får styrket realfagenes stilling i Norge. Deretter vil samfunnsredaktør i Bergens Tidende, Hilde Sandvik, se på hvordan realfagene oppleves av omverdenen. Til slutt vil presidenten i NHO, Paul-Christian Rieber, dele sine tanker om betydningen av å satse på realfag og teknologi. Etter disse innleggene vil det bli holdt en paneldebatt hvor vi vil se på hvordan MNT-fagenes stilling i Norge kan styrkes”.

 

Bakgrunn
Årets MNT-konferanse "Kunnskap for fremtiden" er den tredje i sitt slag, og ett av tiltakene i Kunnskapsdepartementets strategi for å styrke realfagene.

Den første konferansen ble holdt på Universitetet i Oslo (Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet) våren 2007, og den andre ble arrangert av NTNU i samarbeid med RENATE-senteret januar 2009.