Hjem
Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet

Ærespris til Kjartan Olafsson!

Forskningsdagene i Bergen markerer i år 10-årsjubileum, og under den store kunnskapsfesten på Festplassen lørdag 19 sept ble Kjartan Olafsson ved Institutt for fysikk og teknologi tildelt en ærespris for fremragende innsats i alle år.

Hovedinnhold

 

Førsteamanuensis Kjartan Olafsson ved Institutt for fysikk og teknologi stiller alltid opp i formidlingens tjeneste. I år etter år har han gledet skoleungdommer på UiB-besøk med spennende fysikk-eksperimenter og entusiastiske foredrag om hvor gøy fysikk er. Forskningsdagene i Bergen har vært en naturlig arena for Olafsson, som har deltatt med både skoleprosjekter, forskningsstasjoner og foredrag.

 

Zachariasbryggen
I år arrangeres forskningsdagene på Festplassen, men det var på Zachariasbryggen det hele begynte. "Det var på mange måter tiltalende omgivelser, men ganske trangt om plassen når publikum strømmet til. Lokalene ble rett og slett for små fordi tiltaket samlet så mye publikum. Da arrangementet ble flyttet til Vågsallmenningen og Banco Rotto ble det betydelig romsligere, men aller best da Festplassen ble tatt i bruk, med egen scene og separate telt for foredragene" forteller Olafsson.

"Husker du ditt første bidrag til forskningsdagene?" spør vi. "Jeg tror det var et foredrag for skoleklasser: Hvordan skaffe seg energi?. Det var ikke så mange skoleprosjekter som ble presentert den gangen, men derimot en hel del kortforedrag i andre etasje på Zachariasbryggen. Jeg husker ikke om vi hadde en forskningsstasjon den gangen, men det hadde vi i hvert fall året etterpå - med litt morofysikk".

 

Større formidlingsiver
Kjartan Olafsson gleder seg over at interessen for å drive formidling blant forskere er i stadig vekst. "For 10-15 år siden var det slett ikke uvanlig at formidling rettet mot publikum ble sett på med viss skepsis; det var ganske enkelt ikke mulig å formidle avanserte kunnskaper til andre enn de innvidde. Dette har heldigvis endret seg betraktelig og det er blitt en flott kultur for formidling blant våre stipendiater og masterstudenter".

Olafsson mener det beste med forskningsdagene er å treffe alle de nysgjerrige besøkende; barn, foreldre og besteforeldre.

"Hvordan kan forskningsdagene bli enda bedre i fremtiden?" lurer vi på. "Det skjer en utvikling hele tiden og programmet er blitt veldig variert, med forskningstasjoner, skoleprosjekt, foredrag og diverse stunt - og det er jo fint at ungdommene får se at forskere stort sett er forholdsvis normale og ufarlige mennesker" sier Kjartan Olafsson.

På spørsmål om Olafsson deltar under forskningsdagene 2010 trenger han ikke noen betenkningstid: "Jeg stiller gjerne"!