Hjem
Det medisinske fakultet
BFS-MIDLER

Millioner til beinbygging

Bergens forskningsstiftelse, Forskningsrådet og UiB støtter beinbyggingsprosjekt med 16,7 millioner kroner.

Kamal Mustafa og Cecilie Gjerde
Kamal Mustafa og Cecilie Gjerde er svært glade for å kunne fortsette med bygging av kjevebein til pasienter ved hjelp av stamceller.
Foto/ill.:
Kim E. Andreassen

Hovedinnhold

Med 8 millioner kroner fra Bergens forskningsstiftelse (BFS), 6,7 millioner fra Universitetet i Bergen (UiB) og 2 millioner fra Forskningsrådet i gaveforsterkning, skal professor Kamal Mustafa og prosjektleder Cecilie Gjerde ved Institutt for klinisk odontologi (IKO) videreføre og utvide EU-prosjektet REBONE. Prosjektet  går ut på å bygge kjevebein av pasienters egne stamceller. 

I det tidligere prosjektet viste Gjerde at det er mulig å bygge med stamceller, men i løpet av de neste fire årene skal hun utvide antallet pasienter fra 11 til 30, sammen med Mustafa.

– Vi må behandle flere pasienter for å vise at dette er en behandling som fungerer, og som er minst like god eller bedre enn dagens gullstandard som er beintransplantasjon, sier Gjerde.

Sjekker bevegelser med blodprøver

Blant annet skal forskerne samarbeide med Haukeland Universitetssjukehus for å sjekke at stamcellene holder seg på plass i kjeven.

– Ved hjelp av blodprøver håper vi å utvikle en metode for å undersøke om stamcellene holder seg på plass der de skal, eller om de sirkulerer med blodet, sier Gjerde.

Fra transplantasjon til stamceller

Gjerde og forskergruppen Tissue Engineering klarte, som de første i verden, å bygge nytt kjevebein i 11 pasienter ved hjelp av stamceller fra pasientenes egen beinmarg, istedenfor beintransplantasjon.

– Å flytte bein fra en plass til enn annen kan være en tidkrevende og smertefull opplevelse for pasientene. Dette slipper våre pasienter når vi bruker stamcellene, sier Gjerde.

Fra munn til kropp

Munnen er blant de vanskeligste stedene å bygge nytt bein i kroppen. Forskerne håper derfor at suksessen med stamceller kan overføres til resten av kroppen.

– Dersom stamcellebehandling viser seg å fungere i alle typer bein, vil det kunne spare pasienter for både tid og lidelser, sier Cecilie Gjerde.