Hjem
Globale samfunnsutfordringer
Frokostforum

Samarbeid med Kina

Det har den siste tiden vært diskusjoner rundt UiBs forskningssamarbeid med Kina. Kreftforsker Rolf Bjerkvig og samfunnsviter Hans Jørgen Gåsemyr deler sine erfaringer.

Globe
Foto/ill.:
Chuttersnap on Unsplash.

Hovedinnhold

Vi har invitert Professor Rolf Bjerkvig og Postdoktor Hans Jørgen Gåsemyr til en samtale om samarbeid med Kina. Er det spesielle problemstillinger som oppstår innen deres ulike fagfelt? Hvordan inngår forskningssamarbeid i den politiske konteksten i Kina? Hvordan blir forskningsetiske normer og krav ivaretatt i Kina?

Rolf Bjerkvig har siden tidlig 1980-tallet drevet med eksperimentell kreftbiologi. Han samarbeider med kinesiske forskere i studier innen tumor-biologi for å utvikle målrettet kur for hjernekreft. Samarbeidet er et resultat av Kina-satsningen ved Universitetet i Bergen og av den norske regjeringens Kina-satsning.

Rolf Bjerkvig er professor i cellebiologi og direktør for Kristian Gerhard Jebsen Senter for Hjernekreft, som ligger ved Institutt for biomedisin. Han er direktør for Institutt for onkologi ved Luxembourg Institute of Health, og har etablert NORLUX Neuro-Oncology-nettverket. I 2015 ble Bjerkvig tildelt kong Olav V kreftforskningsprisen.

Hans Jørgen Gåsemyr er postdoktor ved UiB og seniorforsker ved NUPI. Han forsker på kinesisk politikk, inkludert sosiale og økonomiske reformer, stat-samfunn relasjoner, og kinesiske aktører og interesser i internasjonal politikk. Gåsmyrs bakgrunnen dekker omfattende studier innen samfunnsvitenskap, kinesisk språk og områdestudier fra norske og kinesiske universitet. Gåsemyr har tidligere arbeidet for FN i Beijing, og han er utdannet journalist og har arbeidserfaring fra norsk media og kringkasting.

Vi serverer croissanter, kaffe og te. Vi ønsker alle hjertelig velkommen!

Arrangementet er del av vår serie “Forskningsetikk og politikk”