Hjem
Senter for krisepsykologi
PhD kandidat

Grete Velure, PhD kandidat

Symptombyrde og livskvalitet hos kreftoverlevere som gjennomgår hyperbar oksygenbehandling for stråleskader i bekkenregionen

Hovedinnhold

Bakgrunn:
Strålebehandling er en viktig del av kurativ behandling for kreft i bekkenområdet. Mange av disse kreftoverleverne opplever imidlertid å få stråleskader som kan utvikle seg måneder eller år etter endt behandling med plagsomme symtomer fra urinveier, mage- tarm og skjellett. Hyperbar Oksygen Behandling (HBOT) er ansett som en lovende behandling for slike stråleskader. Vi har imidlertid lite kunnskap om hvordan stråleskadene påvirker pasientenes livskvalitet og hvordan denne utvikler seg gennom og etter endt HBOT. Dette er derfor fokus på Grete Velure sitt doktorgradsprosjekt som er et delprosjekt av en større studie om livskvalitet, symptombyrde og HBOT.

Mål:
Å få økt kunnskap om symptombyrden og livskvaliteten til kreftoverlevere med stråleskader i bekkenområdet før, under og etter HBOT samt deltakernes erfaringer fra å gjennomgå denne behandlingen.

Metode:
I doktorgradsarbeidet anvendes mixed metode med et prospektivt longitudinelt embedded design. Studiepopulasjonen er kreftoverlevere over 18 år som har gjennomført strålebehandling for mer enn seks måneder siden, som har objektivt påvisbare stråleskader i bekkenregionen og er henvist til planlagt HBOT på Haukeland Universitetssykehus.  Kvantitative data på livskvalitet, symptombyrde og stress blir målt 4 ganger gjennom forløpet og kvalitative data blir samlet inn ved avslutning av HBOT behandlingen.

Status:
Grete er halvveis i sitt PhD løp, er ferdig med sin forskerutdanning, og har levert inn sin første artikkel som omhandler kreftoverlevernes erfaringer fra å gjennomgå HBOB. Hun er nå godt i gang med sin andre artikkel. Studien er et samarbeid mellom Senter for krisepsykologi og Yrkesmedisinsk avdeling, Seksjon for hyperbarmedisin på Haukeland Universitetssykehus. Grete sin doktorgrad er finansiert av Stiftelsen Dam gjennom Gynkreftforeningen, med professor May Hauken som hovedveileder og overlege, PhD Bernd Mueller som biveileder.